Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Κανονικά θα έπρεπε όλοι να θεωρούμαστε Ευρωπαίοι.. να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στους ευρωπαϊκούς νόμους, το ιδεώδες και όλα αυτά που αποτελούν θεωρητικά τουλάχιστον τη βάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Την ώρα όμως που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει συθέμελα εξαιτίας των «ανυπάκουων» χωρών κυρίως του Νότου και αυτό λόγω της κακής οικονομικής τους προσαρμογής -λένε οι τεχνοκράτες...- η έδρα, η καρδιά της Ευρώπης δίνει πρώτη το κακό παράδειγμα. 

Φορτώνουν στις πλάτες των μεσογειακών λαών σκληρά μέτρα λιτότητας, βάζουν ταμπέλες (PIGS), κουρελιάζουν ιστορία χιλιάδων ετών προκειμένου να έχουν τον έλεγχο. 

Και πράγματι οι Βρυξέλλες έχουν τον απόλυτο έλεγχο.. είναι το διοικητήριο της Ευρώπης. Κοστουμαρισμένοι τεχνοκράτες, χιλιάδες επιστήμονες ζουν και εργάζονται στην πόλη... σε μια πόλη και μια χώρα που στηρίζει σχεδόν όλη την οικονομία της στο προνόμιο ότι αποτελεί την επίσημη πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

Οι χιλιάδες των εργαζομένων στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες- κάτι σαν το Δημόσιο θα μπορούσαμε να πούμε- έχουν παχυλούς μισθούς - όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν απολαμβάνουν επισήμως τη μονιμότητα και δεν έχουν ωράριο... αλλά δύσκολα χάνουν τη δουλειά τους, ή ακόμα και αν λήξει η θητεία τους σε ένα συγκεκριμένο πόστο, θα μπορέσουν εύκολα να απορροφηθούν κάπου αλλού. 

Οι μισθοί ξεκινούν από τις 3.500 ευρώ και μπορεί να υπερδιπλασιαστούν, ανάλογα με τα προσόντα και την αξιολόγηση. Εκτός από μισθούς απολαμβάνουν και άλλα προνόμια όπως η κάλυψη των εξόδων για τα επαγγελματικά τους ταξίδια και η διαμονή τους εκεί. 

Τρέχουν, συσκέπτονται, κουράζονται για να χαράσσουν πολιτικές... κυρίως λιτότητας τα τελευταία χρόνια, την ώρα που οι ίδιοι δεν τολμούν να περιορίσουν τις σπατάλες.. όπως το να μοιράζονται οι υπηρεσίες και τα κτίρια σε δύο πόλεις, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η μετακίνηση χιλιάδων βουλευτών, υπαλλήλων, δημοσιογράφων, μεταφραστών και άλλων από πόλη σε πόλη στοιχίζει κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια ευρώ

Παρόλα αυτά στην Ευρώπη της κρίσης δεν λαμβάνεται η απόφαση να μεταφερθεί η έδρα του ευρωκοινοβουλίου και αυτή στις Βρυξέλλες ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα. 

Οι Βρυξέλλες μαστίζονται και από γραφειοκρατία... το φάντασμα της πλανάται πάνω από τη βελγική πρωτεύουσα την ώρα που οι επιταγές για τις άλλες χώρες είναι η άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και εκμοντερνοποίηση του κράτους. 

Κι εκτός από τα μεγάλα καλό είναι να στέκεται κανείς και στα μικρά... όπως για παράδειγμα ότι σε δύο περιπτώσεις μέσα σε τρεις μέρες στη βελγική πρωτεύουσα οι βέλγοι επιχειρηματιες (εστιατόριο και εμπορικό κατάστημα) δεν έκοψαν απόδειξη... για αρκετά μεγάλα ποσά!