«Εμείς αγωνιούμε για το πώς θα οικοδομήσουμε, και αυτοί για το πώς θα γκερμίσουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, μιλώντας στη Λάρισα, στην Περιφερειακή σύσκεψη Θεσσαλίας του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιχείρηση «τρομοκρατίας και ψευδολογίας κατά του λαού και των βουλευτών».

Για το σημερινό άρθρο του κ. Σαμαρά ανέφερε:

«Έχετε ξαναδεί πρωθυπουργό να εκπίπτει με τόση επιπολαιότητα, τόση αφροσύνη, τόση εμπάθεια, από το ύψος του αξιώματός του; Να γίνεται προπαγανδιστής της χρεοκοπίας της χώρας του; Και να αποκαλύπτει σήμερα με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα το πόσο πολύ φοβάται. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί τη λέξη φόβος 15 φορές σε ένα σε ένα άρθρο. Τόσο πολύ φοβάται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «διαστρεβλώνει το πρόγραμμά μας, και κρύβει το δικό του το οποίο αποκαλύπτουν τα email προς την τρόικα. Και επειδή τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει απόφαση να μη τον αφήσουν να συνεχίσει την καταστροφή καλεί ανοιχτά τους βουλευτές σε αποστασία. Ο τίτλος του άρθρου του θα έπρεπε να είναι. "Φοβάμαι ότι χάνω την εξουσία. Σας καλώ σε αποστασία". Ξέρει και από φόβο και βεβαίως από αποστασία».

Για τις διαφορές από το 2012 o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «ο χρόνος τους τελείωσε. Οι Έλληνες μπορούν από τώρα να εύχονται καλή χρονιά. Με κυβέρνηση του λαού, πολιτική για το λαό, εξουσία με το λαό. Με το ΣΥΡΙΖΑ κορμό της νέας κυβέρνησης και προωθητική δύναμη της μεγάλης αλλαγής. Γιατί το 2014 δεν είναι 2012» και υπογράμμισε:

«Το Ιούνιο του 2012 έλεγαν πως αν βγει ΣΥΡΙΖΑ δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Ιουλίου, επειδή δε θα καταβληθεί η δόση. Δυστυχώς βγήκε η ΝΔ, η δόση όμως κατεβλήθη επτά μήνες μετά. Όπως το ακούσατε. Επτά μήνες μετά. Μισθοί και συντάξεις πληρώνονταν κανονικά. Το 2014 δεν είναι 2012, γιατί ο λαός μας έπαθε όλα όσα τον απειλούσαν ότι θα πάθει εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν και στις καταθέσεις του έβαλαν χέρι και τα σπίτια σχεδόν κατάσχονται με τον ΕΝΦΙΑ».

Για την προεδρική εκλογή και το δίλημμα της κάλπης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε μερικές μέρες είναι στη Βουλή η αναμέτρηση της προεδρικής εκλογής. Οι βουλευτές δεν πρόκειται όμως να κληθούν να εγκρίνουν το πρόσωπο του νέου προέδρου. Αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά δεν το ομολογούν οι αυτουργοί του χάους. Θα ψηφίσουν για το εάν τα email προς την τρόικα θα γίνουν νόμος» και πρόσθεσε:

«Αν δέχονται το νέο εργασιακό καθεστώς της ολοκληρωτικής βαρβαρότητας.
·    την απελευθέρωση των απολύσεων.
·    την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, αλλά και στα φάρμακα.
·    τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, με το εφεύρημα του μηδενικού ελλείμματος.
·    αν δέχονται να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο η σημερινή κυβέρνηση.
Ή θα πάει η χώρα σε εκλογές απελευθέρωσης και λύτρωσης. Αυτή είναι η ουσία».

«Και όσο κι αν ο κύριος Σαμαράς και οι συναυτουργοί του προσπαθούν να φορέσουν το ζουρλομανδύα τους στη Βουλή των Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός ήδη έχει το λόγο. Γιατί είναι αυτός ο λαός, η αντίσταση και η αντίθεσή του στις πολιτικές των μνημονίων, που οδήγησαν τη συγκυβέρνηση στη χρεοκοπία και την υποχρέωσαν να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου» σημείωσε.

«Απλώνουμε το χέρι σε κάθε Έλληνα»

Για τις κοινωνικές, πολιτικές και εκλογικές συμμαχίες ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στη δική τους στρατηγική της έντασης εμείς απαντούμε με τη δική μας. Στρατηγική ενότητας του λαού, ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που καταστρέφονται από τις πολιτικές των μνημονίων. Στρατηγική της συμμαχίας για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.
Απευθύνουμε προσκλητήριο συμπαράταξης σε όσες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα θέλουν να βάλουν φραγμό στο γκρέμισμα.
Για μια πολιτική προγραμματική και εκλογική συμμαχία που θα οικοδομήσει μιας κυρίαρχη, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη πατρίδα.
Απλώνουμε το χέρι σε κάθε Έλληνα, όποιο κόμμα κι αν ψήφιζε μέχρι χτες».

Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση, δεν εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση. «Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών» υπογράμμισε και ανέφερε:

  • Ο πρώτος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  • Ο δεύτερος πυλώνας αποτελείται από μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.
  • Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας. Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο» κατέληξε.