Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Την δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμούν αρκετοί βουλευτές ως την κρισιμότερη για την ανάδειξη του πρώτου πολίτη της χώρας.

Και επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι στην πρώτη ψηφοφορία σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και όσοι από τους ανεξάρτητους έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Στο μεσοδιάστημα όμως ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη ψηφοφορία οι ζυμώσεις που θα γίνουν ανάμεσα σε βουλευτές και κόμματα θα είναι καθοριστικές. Και έτσι στη δεύτερη ψηφοφορία που όλοι περιμένουν τα ναι για τον Σταύρο Δήμα να είναι περισσότερα θα καταγραφεί εάν θα έχουμε δυναμική εκλογής προέδρου δημοκρατίας ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας δήλωνε στο newpost ότι αν στην δεύτερη ψηφοφορία η υποψηφιότητα Δήμα συγκεντρώσει 170 ψήφους, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην τρίτη η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εάν όμως στην δεύτερη ψηφοφορία οι ψήφοι είναι λιγότεροι από 170 τότε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Στην ερώτηση τι μπορεί να γίνει και από ένα χαμηλό νούμερο στην δεύτερη ψηφοφορία να εκλεγεί τελικά πρόεδρος στην τρίτη, η απάντηση που δίνουν στο newpost κοινοβουλευτικές πηγές είναι μια, «μόνο με αλλαγή προσώπου και με μια υποψηφιότητα εκτός πολιτικής που θα δώσει το απαραίτητο άλλοθι στους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και σε βουλευτές μικρότερων κομμάτων να στηρίξουν την νέα υποψηφιότητα».

Ωστόσο σε αυτήν περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταγράψει μια «πύρρειο νίκη».