Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Οι 25 βουλευτές που αναζητά η κυβέρνηση προέρχονται από μία δεξαμενή 46 βουλευτών, εκ των οποίων 24 είναι ανεξάρτητοι, 10 ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 12 στους ΑΝΕΛ.

Η πολυπόθητη δεξαμενή ψήφων για την κυβέρνηση είναι πλέον οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ, καθώς εκτιμούν ότι και στα δύο κόμματα υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν με την κεντρική γραμμή. 

Στα «ναι» εντάσσονται - όπως όλα δείχνουν- οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, που βρίσκονται πολιτικά κοντά στο ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης οι Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Νταβρής και Κώστας Γιοβανόπουλος που προέρχονται από τη δεξιά πολυκατοικία. Με ερωτηματικό είναι ο Παύλος Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου.

Με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ έχει βγει από τον μετεκλογικό χάρτη, τρεις από τους βουλευτές της, οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, εξετάζουν το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τις κυβερνητικές επιλογές. 

Ο Βασίλης Καπερνάρος, όπως ανέφερε σε τελευταίες δηλώσεις του, κλίνει προς το «όχι». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική του απόφαση θα κριθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και την προοπτική των μελλοντικών συνεργασιών "προς το συμφέρον των Ελλήνων". Άλλωστε, ο ανεξάρτητος βουλευτής ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι τον "εναγκαλισμό" των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως την προοπτική μιας τέτοιας κυβέρνησης..

Ως «πολύφερνη νύφη» αντιμετωπίζεται ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια ούτε σωτήρας της χώρας» είπε στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή, ενώ έχει τονίσει ότι θα ψηφίσει ό,τι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα από τα σενάρια που διακινούνται, πάντως, είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει ο υποψήφιος στην τρίτη και τελευταία ψηφορία. Στην περίπτωση αυτή, και εφόσον η Κουμουνδούρου έχει εξασφαλίσει ημερομηνία εκλογών, και ο κ. Τατσόπουλος θα μπορούσε να ψηφίσει «ναι». 

Στο στρατόπεδο των θετικών ψήφων εντάσσονται με βάση τις δηλώσεις τους οι κ.κ. Β. Πολύδωρας, Γ. Κασαπίδης και Γ. Κουράκος που προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

Ενδείξεις στήριξης του Σταύρου Δήμα, υπάρχουν από τη Μίκα Ιατρίδη, ενώ ήδη συζητούνται τα ονόματα των προερχόμενων από την Χρυσή Αυγή, Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου.

Αρνητικοί εμφανίζονται 9 ανεξάρτητοι βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη και Π. Μουτσινάς, καθώς επίσης και η Ρ. Μακρή.

Το βέβαιο είναι ότι- πέρα από τις δηλώσεις για συνείδηση και εθνικό συμφέρον- γνώμονας για τους άστεγους κομματικά βουλευτές, θα είναι τελικά η «επόμενη μέρα» και η κοινοβουλευτική τους ύπαρξη. 

Στη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ισχύει εν πολλοίς η λογική του «ρεύματος», καθώς αν κάνει την αρχή ένας, πιο εύκολα θα ακολουθήσουν και άλλοι. Έτσι, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ζυμώσεις, μέχρι την τελευταία εκλογή, θα αποφέρουν κάθε φορά γόνιμους καρπούς.