Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

«Κόκκινο» αναμένεται να κτυπήσει η αντιπαράθεση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον ενόψει της μεθαυριανής πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο αλλά, κυρίως, στην πορεία προς την καθοριστική τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. 

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονται, κυριολεκτικά, στα δύο άκρα: σύνεση, υπευθυνότητα και σταθερή πορεία το πρόταγμα του Πρωθυπουργού, «θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα. 

Και μεταξύ αυτών, οι 300 της Βουλής και, πιθανά, οι ίδιοι οι πολίτες, στις 25 Ιανουαρίου, εάν τελικά η Βουλή δεν «δώσει» Πρόεδρο. 

Στο Μαξίμου διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. 

Η πρώτη θέλει την κυβέρνηση να αναζητά, πάσει θυσία, τους 180 για την εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα στην Προεδρία, ακόμη κι αν αυτό θα οδηγούσε σε μία πολιτική συμφωνία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως από το χώρο των ανεξαρτήτων και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, για εκλογές περί τα τέλη του 2015. 

Η δεύτερη προκρίνει την επιδίωξη μίας «καθαρής πολιτικής νίκης», δηλαδή της εκλογής του κ. Σταύρου Δήμα (σ.σ. και όχι «όποιου» εναλλακτικού Προέδρου) χωρίς υποχωρήσεις της κυβέρνησης τόσο ως προς το χρόνο της εκλογής όσο και ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στη συνέχεια. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιμείνει μετωπικά οδηγώντας τη χώρα στις κάλπες και επιδιώκοντας να εκμεταλλευτή την πόλωση που θα έχει δημιουργηθεί αλλά και το φόβο των πολιτών από την πολιτική αβεβαιότητα. 

Ο κ. Σαμαράς ελπίζει στην εκλογή Προέδρου, χωρίς ωστόσο να έχει εγκαταλείψει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Για αρκετούς στο εσωτερικό της Ν.Δ., μάλιστα, η επιλογή του να δηλώσει ρητώς, και μάλιστα τρεις φορές διαδοχικά, ότι ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στην τρίτη ψηφοφορία αλλά και το ότι δεν αποδέχεται συμφωνία για ορισμό εκλογών σε διάστημα λίγων μηνών, να σηματοδοτεί την βούληση του Πρωθυπουργού είτε να επιβάλλει τους όρους του στην Προεδρική εκλογή είτε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές

Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, δεδομένη μοιάζει η επιλογή της πόλωσης, που φαίνεται να αποδίδει όχι μόνον μεταξύ των 300 αλλά, κυρίως, μεταξύ των πολιτών. Μετά από πολλούς μήνες, το Μαξίμου βλέπει τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τη Ν.Δ. να καταγράφει έστω και περιορισμένη άνοδο, τη γαλάζια βάση να συσπειρώνεται και, αντιθέτως, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται προβληματισμένοι και τα ποσοστά της Κουμουνδούρου σε οριακή μείωση. 

Πλέον τα διλήμματα τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους πολίτες καθίστανται σαφή και εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Μπορεί να υπάρξει πλήρης δημοσκοπική και πολιτική ανατροπή;

Ακόμη και οι θερμότεροι υποστηρικτές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αμφιβάλλουν. Ωστόσο, σημειώνουν ότι τα δεδομένα, με εκλογικούς όρους, θα είναι σαφώς καλύτερα τώρα για την κυβέρνηση, παρά μετά από μερικούς μήνες και αφού έχουν ληφθεί τα νέα μέτρα της αξιολόγησης. Προσθέτουν, δε, ότι ακόμη και σε περίπτωση αυτοδύναμης εκλογής του Αλ. Τσίπρα, πολύ σύντομα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το αδιέξοδο της αδυναμίας υλοποίησης όσων έχει υποσχεθεί. Πρόκειται για ένα σενάριο «αριστερής παρένθεσης». Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση. Που θα ανοίξει, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή δεν θα εκλέξει Πρόεδρο...