current views are: 2

15 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:58

Το σταυρόλεξο των…180, τα σενάρια και το ψυχολογικό όριο των 170

Το σταυρόλεξο είναι σίγουρα για δυνατούς λύτες αφού οι παράμετροι που μπορούν να οδηγήσουν στην πολυπόθητη (για τη κυβέρνηση) προεδρική εκλογή είναι πολλοί, όπως πολλοί είναι αντίστοιχα και αυτοί που μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. 

Δημοσίευση 14:58’
αρθρο-newpost

Το σταυρόλεξο είναι σίγουρα για δυνατούς λύτες αφού οι παράμετροι που μπορούν να οδηγήσουν στην πολυπόθητη (για τη κυβέρνηση) προεδρική εκλογή είναι πολλοί, όπως πολλοί είναι αντίστοιχα και αυτοί που μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. 

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Το σταυρόλεξο είναι σίγουρα για δυνατούς λύτες, αφού οι παράμετροι που μπορούν να οδηγήσουν στην πολυπόθητη (για τη κυβέρνηση) προεδρική εκλογή είναι πολλοί, όπως πολλοί είναι αντίστοιχα και αυτοί που μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές

Παράμετρος πρώτη η αντίδραση αγορών και χρηματιστηρίου που στο άκουσμα  της είδησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κινήθηκαν αποσταθεροποιητικά, το χρηματιστήριο κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά ενώ παράλληλα οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά εκτοξεύοντας τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας. 

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο κάνουν ακόμη πιο ρευστή την πολιτική κατάσταση, αφού πρώτον οι πολίτες δεν επιθυμούν εκλογές, δεύτερον κλείνει η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τρίτον ένα μεγάλο ποσοστό εκτιμά ότι δεν θα εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή. 

Τα σενάρια που επικρατούν είναι ήδη αρκετά με πρώτο και καλύτερο την πιθανή απόσυρση της υποψηφιότητας Δήμα εάν αυτή δεν συγκεντρώσει στην δεύτερη ψηφοφορία ικανό αριθμό βουλευτών που να δικαιολογεί την παρουσία του και στην τρίτη. Και αυτός ο αριθμός είναι λίγο πάνω από τους 170 που αποτελεί και κυβερνητικό στόχο στην δεύτερη ψηφοφορία. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι ο κ Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες. Αυτό όμως δεν αποκλείει το σενάριο που θέλει την παραίτηση του ίδιου του κ. Δήμα ώστε να μην φανεί ότι απομακρύνεται λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού. 

Επόμενο σενάριο είναι η ανακοίνωση από την κυβέρνηση ημερομηνίας εκλογών εντός του έτους κίνηση, που κατά πολλούς, θα λειτουργήσει ως ισχυρό άλλοθι σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αλλά και ανεξάρτητους που επιθυμούν αυτήν την λύση για να υπερψηφίσουν στην ψηφοφορία. 

Ανάμεσα στους βουλευτές υπάρχουν και αρκετοί που συντάσσονται με την πρόταση Μεϊμαράκη που έχει μιλήσει για οριοθέτηση της ημερομηνίας των εκλογών εντός του 2015 ή αρχές του 2016 και αφού έχει υπάρξει και η συμφωνία με την τρόικα. 

Το τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για διεξαγωγή εκλογών το Φθινόπωρο και συγκεκριμένα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Σε αυτήν την πρόταση δεν είναι αρνητικοί αρκετοί βουλευτές τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και των ΑΝΕΛ που εκτιμούν ότι ένα εξάμηνο μετά την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας και με τις νέες ισορροπίες που θα έχουν διαμορφωθεί, είναι ικανός χρόνος για ανασύνταξη και προετοιμασία για εκλογική μάχη.


σχετικα αρθρα