current views are: 3

15 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:14

Το Μαξίμου βλέπει να κλείνει η ψαλίδα και ελπίζει…

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός αναλυτής για να αντιληφθεί ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτή η πορεία προς τις κάλπες θα διεξαχθεί σε συνθήκες πρωτόγνωρης πολιτικής πόλωσης.

Δημοσίευση 11:14’
αρθρο-newpost

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός αναλυτής για να αντιληφθεί ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτή η πορεία προς τις κάλπες θα διεξαχθεί σε συνθήκες πρωτόγνωρης πολιτικής πόλωσης.

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός αναλυτής για να αντιληφθεί ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτή η πορεία προς τις κάλπες θα διεξαχθεί σε συνθήκες πρωτόγνωρης πολιτικής πόλωσης. Ούτε χρειάζεται να είναι κανείς λαμπρός οικονομολόγος για να αντιληφθεί πως η πολιτική αβεβαιότητα θα ναρκοθετήσει το έργο όποιας κυβέρνησης και αν προκύψει από τις κάλπες, αλλά και την προσπάθεια της χώρας να απεμπλακεί οριστικά από τα Μνημόνια. 

Ουσιαστικά, εάν οδεύσουμε σε πρόωρες εκλογές, θα γίνουμε μάρτυρες μιας αδυσώπητης μάχης δύο αντιλήψεων- δύο κόσμων. Τη μία αντίληψη θα εκφράζει (κυρίως) η ΝΔ και τη δεύτερη (κυρίως) ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη μάχη, όλα θα παίξουν το ρόλο τους. Και η ιδεολογία και ο φόβος και η αγανάκτηση και το γενικό και το προσωπικό συμφέρον. 

Δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγράφουν ότι το κλίμα πόλωσης που ήδη έχει διαμορφωθεί, ψαλιδίζει τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στη δημοσκόπηση Alco για το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ κλείνει στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, από 4,8% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Στη  δημοσκόπηση της Κάπα Research, για το «Βήμα» η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει μειωθεί στο 2,8%, από το 3,6% του Νοεμβρίου. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, είδαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δύο δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται τα πραγματικά διλλήματα και τελικά η λογική θα υπερισχύσει. Τόσο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, όσο και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών– ενδεχόμενο που απεύχονται. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλος πολιτικός χρόνος ως την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι το κλίμα θα ανατραπεί.

Προσθέτουν ότι δηλώσεις όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα από το Ηράκλειο ότι «εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» επιδεινώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας και ταυτοχρόνως συνιστούν «ακραίο λαϊκισμό ή παντελή άγνοια κινδύνου». Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι τελικά, «οι σώφρονες, που δεν θέλουν να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», αυτοί που με μια λέξη τους αποκαλούμε «νοικοκυραίους», θα είναι οι κερδισμένοι της κρίσιμης αναμέτρησης εντός και εκτός Βουλής. 

Αντίθετα συναισθήματα επικράτησαν στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι τυχαίο ότι το  left.gr που απηχεί τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «Κυριακάτικη προπαγάνδα» με το «Μαξίμου σε ρόλο αρχισυντάκτη» και για απόπειρα δημιουργίας «κλίματος» περί «κλεισίματος της ψαλίδας» και «πιθανότητας να βρεθούν οι 180».


σχετικα αρθρα