Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Σφροδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Σταμάτη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου περί επικίνδυνου Πρωθυπουργού. Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για αμετροεπείς δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο και υπόλογο. 

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ είναι στα χαρακώματα, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο προκειμένου να πείσουν βουλευτές και κοινωνία, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της μάχης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σκηνικό ακραίας πόλωσης εντείνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και το πινγκ-πονγκ δηλώσεων κορυφαίων στελεχών των δύο κομμάτων. 

Η Κουμουνδούρου, βλέποντας τις δημοσκοπικές απώλειες των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους, ώστε να αποκομίσει τα οφέλη της πόλωσης. Αυτό, ωστόσο, που προβληματίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι, ίσως τελικά, η απόφαση να ποντάρουν τα πάντα στην αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, να τους στοιχίσει πολλά περισσότερα, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι αν τελικώς εκλεγεί πρόεδρος, δεν έχουν εναλλακτική στρατηγική για να ξεπεράσουν το ενδεχόμενο να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σήμερα σε μια βαρύτατη δήλωση, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης της Πολιτικής Γραμματείας και του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί θα μεθοδεύσει μια τεχνητή μαζική φυγή καταθέσεων για να δείξει ότι η οικονομία κινδυνεύει από μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Σαμαράς είναι ικανός να σκηνοθετήσει ακόμα και bank run», τόνισε ο αρχηγός τς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προειδοποίησε ότι όσοι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο θα λογοδοτήσουν. «Ο Σαμαράς είναι πια επικίνδυνος για τη χώρα. Δεν φαίνεται να τον απασχολεί διόλου η σταθερότητα της οικονομίας. Έχει υιοθετήσει τη λογική: "Αποθανέτω η ψύχη μου μετά των αλλοφύλων"» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι -σε συνεννόηση με την τρόικα- μεθοδεύουν εκφοβισμό των βουλευτών για εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις Τσίπρα έριξαν νέο λάδι στη φωτιά που άναψε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία προειδοποίησε ότι η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή αν πάμε σε εκλογές, επικαλούμενη δήλωση του οίκου Moody's περί ενδεχόμενου «αρνητικού πιστωτικού γεγονότος» αν υπάρξει πρόωρη προσφυγή σε κάλπες. 

Η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, είναι όμως ενδεικτική της πεποίθησης που επικρατεί στο κυβενρητικό στρατόπεδο, ότι δηλαδή με τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται σε άμεσο κίνδυνο όλες οι προσπάθειες και τα επιτεύγματα σε οικονομικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέχεια, πάντως, εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών της και ότι αναφέρθηκε στα μηνύματα και δημοσιεύματα από το εξωτερικό και στην έκθεση του διεθνούς οίκου Moody’s, σημειώνοντας ότι ουδέποτε υιοθέτησε κάτι τέτοιο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, σχολίασε τη δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη, τονίζοντας ότι «όσες μεθοδεύσεις κι αν επιχειρήσουν δεν θα τα καταφέρουν. Θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ και θα τις χρεωθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί το κλίμα πόλωσης, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει στη φαρέτρα του τα όπλα των ευρωπαίων αξιωματούχων και των διεθνών οίκων, που αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κίνδυνο για την ευρωζώνη, αλλά και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που θα υποστηρίξουν είναι ότι η Κουμουνδούορυ έχει μια επικίνδυνη ρητορική, που θα μετατρέψει σε καταστροφική πολιτική, άμα τη αναλήψει της διακυβέρνησης. 

Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, έχει «δασκαλεμένα» τα στελέχη της ώστε να έχουν τεταμένη την προσοχή τους σε δηλώσεις που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση σε έναν «πόλεμο εκφοβισμού», όπως λένε. Το επικοινωνιακό επιτελείο, υπό τον Πάνο Σκουρλέτη, και με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έχει διαμορφώσει επιτροπή επικοινωνίας, που θα απαντά με προειδοποιήσεις για την κατάληξη κάθε «επιχείρησης διαστρέβλωσης του προγράμματος και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την μια η κυβέρνηση υποστηρίζει -χαρακτηρίζοντας ενδεικτική την εικόνα των αγορών και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στο Μαξίμου τη δημιουργία σκηνικού τρομοκρατίας και φόβου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει την επίθεση σε κυβέρνηση και αγορές, μιλώντας για καταλογισμό ευθυνών.

Τα όργανα άρχισαν να παίζουν με την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου είπε ότι οι αγορές, έχουν μεν σημασία, αλλά με την ανάληψη της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίζει από ζουρνά μέχρι λύρα και οι αγορές θα χορεύουν όλους τους... παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας!

Το πανηγύρι συνεχίστηκε με την απαξία που προσέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σχολιάζω δηλώσεις για τα πανηγύρια». 

Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, είπε ότι την πρώτη φορά που άκουσε την επίμαχη δήλωση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε ότι επρόκειτο για αστείο και επειδή το έμαθε εν πτήσει, «γέλαγε καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού». Σημείωσε, επίσης, ότι αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας δεν τα πιστεύει ούτε ο πιο ακραίος ΣΥΡΙΖΑίος, καθώς όλοι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες και τις φοβάται ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση. Και τόνισε; «Με Τσίπρα, η Ελλάδα το μόνο που θα χορεύει, είναι το χορό του Ζαλόγγου».

Την ίδια ώρα, το σκηνικό δυναμιτίζουν οι τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που εκλαμβάνονται ως παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Σήμερα σε νέες δηλώσεις η εκπρόσωπος της Κομισιόν, είπε ότι «δεν εργαζόμαστε επί κανενός σεναρίου πέρα από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Πυροσβεστική ήταν, αντιθέτως, η δήλωση του εκπροσώπου της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι «οι δημοκρατικές εκλογές σε καμία χώρα δεν αποτελούν κίνδυνο»