«Η αστυνομική επιχείρηση εναντίον των σύρων προσφύγων της πλατείας Συντάγματος στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας είναι, από κάθε άποψη, απαράδεκτη» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου για την εκκένωση της πλατείας και την προσαγωγή των προσφύγων.

«Όχι μόνο ως προς τη “διαδικασία” - με τα συνεργεία δηλαδή του δήμου να μαζεύουν άρον-άρον ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που δεν πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους οι πρόσφυγες, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο έγινε η επιχείρηση. Αλλά κυρίως ως προς στην ουσία της: το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η παραμονή των προσφύγων στο Σύνταγμα, και όχι η έλλειψη σχεδιασμού για την υποδοχή, τη στέγαση και την περίθαλψή τους, ούτε η προκλητική αδιαφορία για την ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. Οδηγία 55/2001). Κάπως έτσι, οι πρόσφυγες από μια χώρα σε πόλεμο, μεταξύ των οποίων παιδιά και μητέρες, αντιμετωπίζονται με μεταμεσονύχτιες επιδρομές ως “παράνομοι”, και οδηγούνται με κλούβες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, για να μη χαλάσει η χριστουγεννιάτικη βιτρίνα της πρωτεύουσας» σημείωση.

«Μπροστά στην απαράδεκτη επίδειξη πυγμής σε πρόσφυγες, ο έλληνας επίτροπος Μετανάτευσης της Ε.Ε κ. Δ. Αβραμόπουλος οφείλει να παρέμβει επί της ουσίας. Ένα μήνα τώρα στο Σύνταγμα, οι σύροι πρόσφυγες, οι οργανώσεις και οι πολίτες που βρέθηκαν στο πλευρό τους έδωσαν μαθήματα αξιοπρέπειας. Με τον αγώνα τους ανέδειξαν το προσφυγικό σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να πάψει να μιλά για “λαθραίους” ανθρώπους και υπενθύμισαν τα τραγικά κενά (και) στην πολιτική της για το άσυλο: την απουσία δομών φιλοξενίας, την υποστελέχωση των υπηρεσιών ασύλου, την αδιαφορία για την κοινωνική ένταξη. Από την άποψη αυτή, ο αγώνας των σύρων προσφύγων είναι μια νικηφόρα παρακαταθήκη» πρόσθεσε η κυρία Κατριβάνου.