Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

 «Θα ήταν κρίμα να επιστρέψει το Grexit» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η χώρα δεν πρέπει να έρθει ξανά αντιμέτωπη με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς έχει γίνει τόση πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα, «που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία». 

«Όπως είχα υποσχεθεί όταν έγινα επίτροπος, η πρώτη μου επίσκεψη θα ήταν στην Ελλάδα, πρώτη μετά από 40 ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μου, γιατί η Ευρώπη είναι πολύ ευαίσθητη με την πληρότητα της Ευρωζώνης και τις επιτυχίες της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και του ελληνικού ευρωπαϊκού προγράμματος», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος επεσήμανε ότι «προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την πρόοδο στην Κομισιόν. Είναι ενθουσιασμένοι από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και από τους πολίτες. Προσωπικά κι εγώ είμαι» και πρόσθεσε:

«Από το 2012 είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό. Αν αναλογιστείτε τώρα την κατάσταση, υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, για να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας.

Στη συνεχεία, ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, «οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, από τον ελληνικό λαό. Αν όμως δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την ανεργία, ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία». 

«Δηλώνω σαν επίτροπος ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνεται για δύο μήνες, για μια άλλου είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε σε αυτό. Ελπίζω στους υπόλοιπους δύο μήνες να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, την αξιολόγηση, να πάμε σε νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι δεν παρεμβαίνει στην ελληνική πολιτική. «Δεν είναι το πεδίο μου. Η Ελλάδα εφηύρε τη Δημοκρατία. Και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως να διαχειριστεί τη Δημοκρατία. Μπορεί να κάνει νέες εφευρέσεις, αλλά δεν πιθανολογώ. Είμαι εδώ για να συνομιλήσω με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας. Με τον κ. Σαμαρά έχω μιλήσει πολλές φορές και τις τελευταίες ημέρες και με τον κ. Χαρδούβελη για να χαιρετίσω την πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεύτερον, ήρθα για να επισημάνω την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και για να πάμε στην επόμενη σχέση με την Ευρώπη. Οι πολίτες πρέπει να είναι γνώστες γι' αυτό. Να γνωρίζουν δηλαδή για την προληπτική γραμμή στήριξης και γιατί όχι με γραμμή στήριξης και με το ΔΝΤ. Εργαζόμαστε για να έχουμε κάτι καθαρό, μετά από αυτό το πρόγραμμα. Είμαι εδώ σαν φίλος, αλλά και σταθερός στις αρχές μου». 

Επίσης, σημείωσε πως «έχει γίνει τόσο πολύ δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα πράγματα, που είναι οδυνηρά. Τώρα πηγαίνουμε σε άλλου είδους σχέση με περισσότερη αρμονία, να μείνουμε μαζί αρμονικά». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι δεν μίλησαν καθόλου για τα πολιτικά, ενώ έκανε λόγο για νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. 

«Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Είπα ότι έχουμε κάνει τα περισσότερα και για να συνεχιστούν, πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του», τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης και συμπλήρωσε:

«Το 2015 τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν, η ανεργία θα πέφτει. Η Ευρωζώνη μας έχει στηρίξει, αλλά πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι πως θα φτιάξουμε τους θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

«Δεν μιλήσαμε για την προεδρική εκλογή. Μιλήσαμε γενικά για το τι θα κάνει η χώρα και ποια θα είναι η σχέση της με την Ευρωζώνη», κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.