Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Τώρα τίθενται όλοι προ των ευθυνών τους» συνηθίζει να λέει τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εγρήγορση, ενώ εκτιμούν ότι η προεδρική αριθμητική είναι καλύτερη σήμερα, απ' ότι ήταν χθες. Ήδη έχουν παρατηρήσει αλλαγή ορισμένων βουλευτών, ενώ αξιολογούν ως θετική την δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι δεν θεωρεί αργυρώνητους και αποστάτες όσους βουλευτές του κόμματός του ψηφίσουν Πρόεδρο. Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται από τη ΝΔ ως αποδέσμευση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι από κάθε πλευρά πολιτικό και τίθεται επί τάπητος με μεγάλη ένταση. Άρα, ο καθένας θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του που θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον της χώρας.

Το δίλημμα είναι σαφές και έχει τεθεί προς κάθε πλευρά: «Ή θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου και θα εκλείψει ο παρών κίνδυνος ή δεν θα εκλεγεί και το πρόβλημα θα λυθεί απευθείας από τον λαό στις εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το όπλο στα χέρια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι το εξής: Ο ίδιος θεωρεί, με βάσει και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, ότι εάν η τρόικα δει πως εκλέγεται νέος Πρόεδρος και άρα δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος και φόβος για πολιτική αστάθεια, θα αποσύρει τις παράλογες απαιτήσεις της και θα κλείσει τη διαπραγμάτευση αποδεχόμενη πολύ μικρότερο δημοσιονομικό κενό από αυτό που ως τώρα προβάλλει.

Ήδη, ο Γκίκας Χαρδούβελης βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας εκτίμησε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, αφού βεβαίως έχει εκλεγεί Πρόεδρος, τον Ιανουάριο και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης του επόμενου μηνός.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι εάν εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα υποχωρήσουν και η απαίτησή τους για νέα μέτρα θα φθάσει στο 900 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ, η αξιολόγηση θα κλείσει ευκολότερα, η πιστωτική γραμμή θα εγκριθεί μονομιάς και το κλίμα αμφισβήτησης θα εξαφανισθεί.

Σε αντίθετη περίπτωση, επιμένουν στην κυβέρνηση ότι η μη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γιγαντώσει την αμφισβήτηση και φοβούνται υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ότι θα αναπτυχθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.