Τις προθέσεις τους αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη προκήρυξη εθνικών εκλογών αναμένεται να δείξουν την Τετάρτη οι βουλευτές.

Σε ειδική συνεδρίαση που θα συγκαλέσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, οι βουλευτές θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα των πραγματικών τους προθέσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, δεν θα υπάρξει συζήτηση ούτε θα γίνει αιτιολόγηση της ψήφου, γεγονός που μειώνει το χρόνο της συνεδρίασης στα 40 με 45 λεπτά.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του, κάθε βουλευτής αναφέρουν κατά τη ψηφοφορία το όνομα του προσώπου που προτιμά (στη προκειμένη υπάρχει μόνο ο Σταύρος Δήμας). Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να εκφράσουν προτίμηση υπέρ κάποιου προσώπου δηλώνουν «παρών». Με λίγα λόγια, βάσει του Κανονισμού δεν υπάρχει η επιλογή του «όχι», κάτι που σημαίνει ότι η ψήφος ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιου ανεξάρτητου που δεν θέλει πραγματικά να πάρει θέσει θα αποτυπωθεί με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στο άρθρο 72 του Κανονισμού που ορίζει τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας προβλέπεται η αρνητική ψήφος. Το αν με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη προκύψει συζήτηση και αναζητηθεί κάποια άλλη επιλογή είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες. 

Π.Τ.