Έκκληση προς τους βουλευτές και τα κόμματα ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα 

Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε τον «κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης», καθώς όπως είπε, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο και άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα, στις αποφάσεις τους.

«H κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ο κίνδυνος ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά και ο κίνδυνος μίας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και επεσήμανε την ανάγκη κομματικής συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σημείωσε, επίσης, ότι από την προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών γνωρίζει το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές. «Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε έναν εξ αυτών, αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στα πολιτικά κόμματα, τα οποία -όπως είπε- «πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε», καλώντας τα να συνεννοηθούν «ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν ώστε να δέσουν με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη».

«Πράττοντας έτσι θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια για τον παραδειγματισμό των κρατών μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ» κατέληξε.

«Προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα.