current views are: 2

15 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση19:36

Κλείνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, «όχι» σε πρόωρες, 42% υπέρ Δήμα

Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφει η εβδομαδιαία έρευνα της Pulse για την εκπομπή Evening Report στο Action24.

Δημοσίευση 19:36’
αρθρο-newpost

Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφει η εβδομαδιαία έρευνα της Pulse για την εκπομπή Evening Report στο Action24.

Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφει η εβδομαδιαία έρευνα της Pulse για το Action24.

Συγκεκριμένα, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι σήμερα 3,5%, ενώ την προηγούμενη βδομάδα ήταν 5%.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5%, η ΝΔ 24%. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 7%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6%, το «Ποτάμι» με 5,5%. Το ΚΚΕ φτάνει το 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 3,5%. «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 6%.

Στην ίδια έρευνα διευρύνεται η διαφορά ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, από τις 3 στις 5 εκατοστιαίες μονάδες (35%-28%). Το ποσοστό αυτό (35%) είναι το υψηλότερο που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Παράλληλα, διευρύνεται η πλειοψηφία αυτών που επιθυμούν να αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές. Συγκεκριμένα, το 54% των ερωτηθέντων λένε «όχι» στις πρόωρες εκλογές, έναντι 40% που τις επιθυμούν.

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκει θετική απήχηση στο 58% των ερωτηθέντων έναντι 27% που τη θεωρούν λανθασμένη.

Το 42% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη για τον προτεινόμενο υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ Σταύρο Δήμα.

Η πλειοψηφία των πολιτών πάντως, παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, εκτιμά ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή (54% έναντι 37%).

Αξιοσημείωτη αύξηση σημειώνεται και σε ότι αφορά τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, καθώς μειώνονται τα ποσοστά αυτών που θεωρούν ότι δεν υπάρχει καθόλου ή υπάρχει μόνο μικρός κίνδυνος και αυξάνονται τα ποσοστά αυτών που θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος (δείτε τις σχετικές κάρτες).

Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και συνεννόηση με τους δανειστές (46% – 37%), ενώ στην αντίστοιχη έρευνα της περασμένης βδομάδας, η πλειοψηφία ζητούσε σκληρή διαπραγμάτευση και ρήξη με τους δανειστές (41% – 40%).


σχετικα αρθρα