current views are: 1

16 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:12

Με Μοσκοβισί και Στουρνάρα για τους 180 η κυβέρνηση

Στους 165 υπολογίζουν στην κυβέρνηση, τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία, αν και τα αριθμητικά δεδομένα- εικοσιτέσσερις ώρες πριν- μπορεί να αλλάξουν. 

Δημοσίευση 05:12’
αρθρο-newpost

Στους 165 υπολογίζουν στην κυβέρνηση, τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία, αν και τα αριθμητικά δεδομένα- εικοσιτέσσερις ώρες πριν- μπορεί να αλλάξουν. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Στους 165 υπολογίζουν στην κυβέρνηση, τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία, αν και τα αριθμητικά δεδομένα- εικοσιτέσσερις ώρες πριν- μπορεί να αλλάξουν. 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί, κάτι που αγνοούσαν και πολλοί βουλευτές, σε συνομιλία που είχε το newpost.gr μαζί τους, ότι στην σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 140 του Κανονισμού της Βουλής που περιγράφει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει δυνατότητα για «όχι» κατά τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία.  

Οι βουλευτές όταν ακούσουν το όνομά τους θα πρέπει είτε «να αναφέρουν τo όνoμα της πρoτίμησής τoυς» – στην προκειμένη περίπτωση του Σταύρου Δήμα καθώς ο υποψήφιος είναι ένας, είτε να δηλώσουν «παρών». Η αρνητική ψήφος δεν προβλέπεται, για να προστατευτεί το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και οι βουλευτές, στο να μην έχουν εκφραστεί αρνητικά στο πρόσωπο του αν εκλεγεί. 

Ποιοι θα ψηφίσουν υπέρ  

Στα σίγουρα «ναι» προσμετρούνται μέχρι σήμερα, αυτά του Παναγιώτη Μελά, Γιώργου Νταβρή, Γιάννη Κουράκου, Χρήστου Αηδόνη, Σπύρου Λυκούδη και Γρηγόρη Ψαριανού. Μάλιστα χθες ο κ. Λυκούδης κάλεσε όσους βουλευτές σκοπεύουν να αλλάξουν την επιλογή τους στην τρίτη ψηφοφορία, να το κάνουν από την πρώτη, ώστε να δημιουργηθεί, όπως είπε, καλό κλίμα. 

Στη δεύτερη κατηγορία, σε εκείνους που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση τους, βρίσκονται οι Βύρωνας Πολύδωρας, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη και Κατερίνα Μάρκου, ενώ ερωτηματικό υπάρχει και δίπλα στα ονόματα των δύο ανεξάρτητων που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή, Χρήστου Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.  

Από την άλλη έχουν εκφραστεί ανοικτά ότι θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα, οι Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς και Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Θόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης και Μάρκος Μπόλαρης. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν τις επαφές με βουλευτές, στρέφοντας το βλέμμα και προς τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, στα στελέχη των οποίων επισημαίνουν τις ιδεολογικές διαφορές που τους χωρίζουν με την Κουμουνδούρου. Άλλωστε η χθεσινή δήλωση Κουβέλη ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει θετικά δεν θα πρέπει να αποκαλείται αργυρώνητος ή αποστάτης, δείχνει ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, άλλαξε κατά ένα «κλικ» της στάση του.  

Υπό το πλαίσιο αυτό και παρά το γεγονός ότι η Κ.Ο. της Αγίου Κωνσταντίνου αποφάσισε ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα, κανείς δεν μπορεί να πει τι θα κάνουν στην τρίτη ψηφοφορία βουλευτές όπως η Νίκη Φούντα, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Θωμάς Ψύρρας, ενώ τα σενάρια για πρόταση άλλου υποψηφίου για την Προεδρία, ώστε να διευκολυνθούν οι κεντροαριστεροί βουλευτές δεν έχουν φύγει από τις πολιτικές συζητήσεις. 

Ψήφος κατά συνείδηση   

Αυτό που επισημαίνουν πάντως στις συναντήσεις που έχουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι θα πρέπει οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και με γνώμονα αποκλειστικά το μέλλον της οικονομίας και της χώρας. Άλλωστε τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, η συμφωνία για την επόμενη μέρα είναι στο τραπέζι, ενώ τα μηνύματα από την Ευρώπη και από τις αγορές είναι σαφή. 

Η διπλή χθεσινή παρέμβαση Μοσκοβισί, Στουρνάρα έθεσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι διακυβεύβεται στο επόμενο διάστημα και αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η απόσυρση του διεθνούς επενδυτικού Οίκου Capital Group από το Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύει ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι πραγματικοί. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον κολοσσό που είχε ενημερώσει για το τι θα ακολουθούσε στην Ελλάδα με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τα όσα είπαν οι κ.κ. Σταθάκης και Μηλιός στο Λονδίνο. 


σχετικα αρθρα