Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Την αυριανή, πρώτη καταμέτρηση αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επανακαθορίσει την τακτική του για τους επόμενους δύο γύρους της Προεδρικής εκλογής. 

Στην εβδομάδα που μεσολάβησε από την επίσπευση της εκλογής και την ανακοίνωση του κ. Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου Προέδρου, η κυβέρνηση έχει βρεθεί από τον παράδεισο στην κόλαση και μόνον η ψυχραιμία των στελεχών του Μαξίμου και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, που έκανε εξ αρχής λόγο για «μακρά διαδρομή», απέτρεψαν τον πανικό. Πλέον το κλίμα έχει αρχίσει να ισορροπεί, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι είναι εξασφαλισμένη η εκλογή. Κάθε άλλο! 

Θα απαιτήσει λεπτούς χειρισμούς ενώ είναι δεδομένο ότι το όποιο αυριανό αποτέλεσμα, που πάντως θα βρίσκεται από 15 έως 17 ψήφους μακριά από το όριο των 180, θα πυροδοτήσει σενάρια και πολλές υπόγειες πολιτικές ζυμώσεις. 

Το μέχρι σήμερα άθροισμα του Μαξίμου δίνει 160 βέβαιες ψήφους, ενώ ο πήχης για την αυριανή ψηφοφορία τοποθετείται μεταξύ 162 και 165. 

Συγκεκριμένα, στους 155 των δύο κομμάτων της κυβέρνησης θα πρέπει να προστεθούν ήδη οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Παναγιώτης Μελάς και Γιώργος Νταβρής. Σύνολον 160. 

Η κ. Μίκα Ιατρίδη δήλωσε, χθες, ότι θα κρατήσει την ίδια στάση σε όλες τις ψηφοφορίες (άρα δεν θα επιλέξει παρών που στην πορεία μπορεί να γίνει «ναι») και εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ αυτών που θα υπερψηφίσουν το Σταύρο Δήμα. Δεν αποκλείεται θετική ψήφο να δώσουν και οι κ. Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν οι δύο βουλευτές που αποχώρησαν από την Χρ. Αυγή, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος. 

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα «δύσκολα» για την κυβέρνηση. 

Ο Βασίλης Καπερνάρος στρέφεται προς το «όχι», παρά τη δήλωση του επικεφαλής των «Ριζών» Τάκη Μπαλτάκου ότι δεν θα ανοίξουν την πόρτα της εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βύρων Πολύδωρας, πάλι, εμφανίζεται εκ των πλέον «σκληρών» στις προσεγγίσεις που επιχείρησε το Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας

Ως προς τους τρεις ανεξάρτητους της κεντροδεξιάς, Γ. Κασαπίδη, Γ. Κουράκο και Κ. Γιοβανόπουλο, αν και περιλαμβάνονται στους βουλευτές που θα μπορούσαν να δώσουν θετική ψήφο, παραμένει αμφίβολο εάν θα το πράξουν ήδη από την πρώτη ψηφοφορία. 

Ενδεικτικό των χειρισμών που θα απαιτηθούν για την επίτευξη της Προεδρικής εκλογής είναι και το γεγονός ότι ακόμη κι αν, τελικώς, όλοι οι προαναφερθέντες ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα, το άθροισμα φτάνει στους 170, 10 ψήφους δηλαδή μακριά από το όριο. 

Ο κ. Σαμαράς, που από την Παρασκευή έχει αφιερωθεί στην προσπάθεια διαμόρφωσης της Προεδρικής εκλογής, δεν θεωρεί την προσπάθεια απέλπιδα. Για την ακρίβεια, όπως έχει συνηθίσει, εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την επίτευξή της. Και οι κινήσεις του γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Δεν είναι τυχαία, προφανώς, η χθεσινή απόφαση του Φώτη Κουβέλη να «απελευθερώσει» τους βουλευτές του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που διαπραγματεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε αντιμέτωπος με μαζώξεις στελεχών του κόμματος που σκέφτονταν την... αποχώρησή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν πρόκειται, όμως, μόνον γι αυτο, επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές, χωρίς πάντως να αφήνουν περισσότερα να αποκαλυφθούν. Όπως και να έχει, η κίνηση Κουβέλη μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική καθώς, υπό προϋποθέσεις, στην Προεδρική πλειοψηφία θα μπορούσαν να προστεθούν έως και πέντε επιπλέον βουλευτές (Φούντα, Τσούκαλης, Πανούσης, Ψύρρας και Κυρίτσης). Μπορεί, βέβαια, και κανένας. Ωστόσο, εάν τελικά η πλειοψηφία υπέρ του Σταύρου Δήμα φτάσει τόσο κοντά, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη μεταστροφή στάσης από ανεξάρτητους που σήμερα φέρονται αρνητικοί (Ανδρουλάκης, Τατσόπουλος) αλλά και την κινητοποίηση στελεχών από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων. 

Προφανώς, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος είναι μεγάλος. Αλλά, είπαμε, το πραγματικό πολιτικό παιχνίδι, με προτάσεις, σενάρια, μπλόφες και κινήσεις επιβολής όλων εναντίον όλων (σ.σ. ακόμη και εις βάρος του Πρωθυπουργού), μόλις αρχίζει...