Η πολιτική αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα τρομοκρατεί το διεθνές περιβάλλον. Κορυφαία μέσα ενημέρωσης στον κόσμο αφιερώνουν σελίδες ολόκληρες τόσο στο παρών όσο και στο αβέβαιο μέλλον της χώρας. 
 
BBC, Channel 4 και Bloomberg, σήμερα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος: Προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα... να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις του και τι μπορεί να σημάνει για την Ελλάδα. 
 
Το BBC φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τίτλο: «O ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζεται για την εξουσία». «Ο κ. Τσίπρας έχει προειδοποιήσει τις αγορές ότι θα χορέψουν στους ρυθμούς της κυβέρνησής του», αναφέρει το δημοσίευμα. 
 
 
Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι αν αποτύχουν να εκλέξουν νέο πρόεδρο, η Ελλάδα διακινδυνεύει να βγει από την ευρωζώνη, εξέλιξη καταστροφική.
 
«Η Ελλάδα θα καταλήξει με έναν Mad MaxΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια άπειρη, μαρξιστική κυβέρνηση» είναι ο τίτλος θέματος του βρετανικού Channel 4, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 
 
 
Ο Βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, σε ένα ενδελεχές ρεπορτάζ αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ  «δεν είναι ένα αόριστο αριστερό κομμάτι ενός κεντρώου κόμματος. Έλκει την καταγωγή του από την κομμουνιστική παράδοση της χώρας και αποτελείται από Ευρωκομμουνιστές που αποσχίστηκαν το 1970 από τους Σταλινικούς, ενώ στις τάξεις του θα βρει κανείς Τροτσκιστές, Μαοϊκούς, νέους αριστερούς ακτιβιστές και χιλιάδες νέους που όλα οι παραπάνω ορισμοί τους φαίνονται ρετρό, αλλά έχουν προσκολληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δείχνει προοδευτικός, μοντέρνος και είναι ενάντιος στη λιτότητα».
 
Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως αν αναλάβει τα ηνία... «θα τερματίσει τη λιτότητα και θα ζητήσει από την ΕΚΤ να διαγράψει το μισό χρέος της χώρας. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε ισχυρή εντολή και έπαιζε καλά το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, να μπορούσε να καταφέρει κάτι. Αλλά πιο πιθανό είναι να τα σπάσει με τις Βρυξέλλες, τα χρήματα να φύγουν από τη χώρα και η Ελλάδα να εξέλθει από την Ευρωζώνη. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα για το πού οδηγείται η Ελλάδα, προκάλεσαν αρκετά. Το χρηματιστήριο της Αθήνας που την προηγούμενη εβδομάδα υπέστη καθίζηση, μπορεί να χτυπηθεί κι άλλο, με δηλώσεις σαν και αυτές. Για την Ελλάδα, που ακόμα θυμάται τι συνέβη στην Κύπρο, θα είναι κακό να δει τις καταθέσεις να φεύγουν από τις τράπεζες υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης».
 

Bloomberg: Αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ

 
Η στρατηγική αναλύτρια της βρετανικής επενδυτικής Rabobank International, Τζέιν Φόλεϊ, μίλησε στο Λονδίνο στο Bloomberg, συνέδεσε άμεσα την πολιτική αστάθεια της Ελλάδας με την ευρύτερη κρίση του ευρώ. 
 
Όπως είπε «αυτό που ουσιαστικά μελετούν οι αγορές είναι πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, αλλά και πώς αυτά θα σταθμιστούν βραχυπρόθεσμα από τις αγορές». Προσθέτει μάλιστα πως «η προεδρική εκλογή και ίσως οι πρόωρες εκλογές αφήνουν ένα μεγάλο ερωτηματικό σε όλους μας. Ειδικά αν την κυβέρνηση στην Ελλάδα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να σημάνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά και οι αγορές θα πρέπει να δουν πώς θα αντιδράσουν και πώς θα υποδεχθούν όλα αυτά τα γεγονότα» και καταλήγει «οι πιθανότητες της Ελλάδας για ένα αρνητικό σοκ αυτή τη στιγμή υπάρχουν».