«Ρουκέτες» προς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισπατικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Ο Γάλλος Επίτροπος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων και έκανε λόγο για ανοιχτά θέματα στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας: «Υπάρχει δημοσιονομικό κενό που πρέπει να κλείσει. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας, ενώ πρέπει να συζητηθεί ακόμα και το θέμα των 100 δόσεων», επεσήμανε και σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν, ώστε να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές.

Τόνισε, επίσης, ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, εφόσον όμως ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους έστειλε μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι όποιος λέει ότι «το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί γιατί είναι πολύ υψηλό, μιλάει για χρεοκοπία». 

«Δεν τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα. Θέμα Grexit για μένα δεν έμπαινε ποτέ και αγωνίστηκα, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, το ίδιο αγωνίστηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και με τις σημερινές μας ιδιότητες παραμένουμε ισχυροί σύμμαχοι της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί και σημείωσε:

«Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, εφόσον ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της σχέσης μας, με λιγότερες παρεμβάσεις».

«Οι προσπάθειες των Ελλήνων άρχισαν να αποδίδουν, είναι ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση» τόνισε μεταξύ άλλων. «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο, είπε, επιστρέφει στην ανάπτυξη με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη, το 2015, το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη Γερμανία και σημείωσε τους υψηλότερους ρυθμούς μείωσης της ανεργίας. Τα επιτεύγματα που έχουν γίνει με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να παγιωθούν. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική ευθύνη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή και αυτή θα εξασφαλιστεί από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Ως προς το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός εναλλακτικού σχεδίου διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι απεχθάνεται τα Plan B, προσθέτοντας: «Ας επικεντρωθούμε στο plan- a, που είναι η δίμηνη παράταση, το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια νέα φάση».

Aπαντώντας σε ερωτήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά, αλλά βρίσκομαι εδώ για να επιταχύνω τις διαδικασίες της αξιολόγησης» αλλά επισήμανε στέλνοντας μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές του κάθε λαού, οι αγορές δεν αγαπούν την πολιτική αστάθεια, έχουμε όμως τις προτιμήσεις μας. Η προτίμηση μας είναι η ακεραιότητα της ευρωζώνης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα αρκέστηκε να πει ότι βρέθηκε στη χώρα μας λόγω της απόφασης του Eurogroup για την δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης και πρόσθεσε:

«Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε σε επόμενη φάση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να τα πούμε στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτος».

Για το ζήτημα του χρέους, απάντησε: «Συζητήσαμε από το 2012 τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και αυτό επιδιώκουμε ακόμη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν είναι εύλογο να λέει κάποιος ότι ένα υψηλό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί σ 'αυτή την περίπτωση, μιλάμε για αδυναμία αποπληρωμής χρέους, για χρεοκοπία και αυτό δεν είναι μόνον πολιτική θέση είναι και λογική σε οικονομική βάση».

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί έκανε ειδική αναφορά στην επίσκεψή του στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στον Κορυδαλλό, σημειώνοντας ότι είναι ένα έργο αξίας 572 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την ΕΕ. «Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς βλέπουμε την Ευρώπη. Ως ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι ως τιμωρία και περιορισμούς».