Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας ότι στο χορό της κινδυνολογίας μπήκε και ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος ενώ θα έπρεπε να κάνει κατευναστικές δηλώσεις κινήθηκε προβοκατόρικα εις βάρος της χώρας μας. 

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα είπε πως «όλα είναι ανοιχτά».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας κινείται ως πολιτικό πρόσωπο και επειδή ακούγεται ότι θα κληθεί να παίξει κάποιο ρόλο, η κρίση του έχει θολώσει. Η δήλωσή του η οποία αποτελεί θεσμική εκτροπή ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετούσε να ζητησει μικρότερες εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες επεσήμανε.

Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως αναδεικνύεται ο αρχιτέκτονας του χάους και ο άνθρωπος που επενδύει σε αυτό το κλίμα. 

Την ίδια ώρα προσπάθησε να μειώσει τις εντυπώσεις από την δήλωση που είχε κάνει το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπάει τα τύμπανα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη λέγοντας ότι η δήλωση αυτή έγινε προκειμένου να εμψυχωθούν οι έλληνες πολίτες και ότι το κόμμα τους κρίνεται από τις αγορές από τις θέσεις που έχουν εξαγγείλει όλα τα τελευταίο διάστημα. 

Ο εκπρόσωπος τύπου αναφέρθηκε στα «κόκκινα δάνεια» λέγοντας ότι θα υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά τους προκειμένου να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα είναι αποστάτης όποιος ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στην επίσημη θέση που έχει η ΔΗΜΑΡ για το θέμα του Προέδρου και πρόσθεσε ότι ο καθένας από εκεί και ύστερα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.  

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που είχε κάνει ότι τα γραφεία τύπου στο εξωτερικό λειτουργούν ως μηχανισμοί προπαγάνδας από την κυβέρνηση είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες πως έχει ακυρωθεί ο ρόλος της γενικής γραμματείας τύπου και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε στην καταγγελία του. 

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο υπεύθυνος για τα θέματα δημοσκοπήσεων Κώστας Πουλάκης ο οποίος τόνισε ότι η αυτοδυναμία είναι πολιτικά εφικτή. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το αρμόδιο τμήμα της Κουμουνδούρου έχει επεξεργαστεί τις 56 δημοσκοπήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιοτητας και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι σε όλες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στην πρόθεση ψήφου.

Ενώ από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι η οργή έχει αυξηθεί στο 50-55%, ο φόβος έχει μειωθεί στο 30-35% και η ντροπή έχει ανέβει στο 35%. Ο κ. Πουλάκης εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι η ακραία συμπεριφορά της κυβέρνησης μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ και τελικά να γυρίσει επάνω της.