Στα χέρια της γερμανικής Βουλής βρίσκεται το αίτημα για τη δίμηνη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας. 
 
Σύμφωνα με το σχέδιο η έγκριση επί της αρχής, σε ό,τι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή, ζητείται υπό τρεις όρους: της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας πέμπτης αξιολόγησης, της διατήρησης του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ -εν ανάγκη σε προληπτική βάση- και της επιβεβαίωσης της προσωρινής εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των κριτηρίων πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με διευρυμένους όρους.
 
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στο πρώτο αίτημα εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί κανονικά το τρέχον πρόγραμμα. Η τελική απόφαση, σημειώνεται στο έγγραφο, έχει προγραμματιστεί να ληφθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα στις 19 Δεκεμβρίου.
 
Με την έγκριση του δεύτερου αιτήματος, θα εξουσιοδοτηθεί ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Κυβερνητών του ESM να συμφωνήσει σε μια πρόταση απόφασης, σύμφωνα με το άρ. 13, παρ.2 της Συνθήκης του ESM, να μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα επί της αρχής βοήθεια σταθεροποίησης υπό τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους (ECCL).
 
Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η γερμανική νομοθεσία για τον ESM προβλέπει διαδικασία απόφασης σε δύο στάδια- πριν από την τελική απόφαση των οργάνων του ESM για τη χορήγηση αυτής της βοήθειας η Βουλή θα πρέπει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συμφωνίας και να ψηφίσει εκ νέου.
 
Εξάλλου, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ως κίνδυνο για την Ευρωζώνη, τόνισε ότι είναι αρχή της γερμανικής κυβέρνησης να μην βλέπει τις δημοκρατικές εκλογές ως κίνδυνο.
 
Κληθείς δε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις τού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί «ακραίων δυνάμεων», ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος για τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν.