current views are: 1

16 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:45

ΣΥΡΙΖΑ: «Πριν τον Στουρνάρα υπήρχε σταθερότητα» – Τι απαντά ο διοικητής της ΤτΕ

Συνάντηση είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο στη Βουλή.

 

Δημοσίευση 15:45’
αρθρο-newpost

Συνάντηση είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο στη Βουλή.

 

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Η διαχείριση των ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο την περίοδο διοίκησης του Γιώργου Προβόπουλου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τελευταίου στη Βουλή. 

Εξερχόμενος της συνάντησης ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι περιεχόμενο των συζητήσεων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το «πώς χειρίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδας, όταν ήμουν εγώ, τα θέματα νομισματικής πολιτικής, χρηματοπιστοτικής πολιτική, παροχής ρευστότητας, πώς το χειριστήκαμε και δεν υπήρξαν παρατράγουδα». 

Ο κ. Προβόπουλος παραλλήλισε τις συνθήκες του 2012 με τις σημερινές συνθήκες, σημειώνοντας ότι και τότε υπήρχαν ακραίες συνθήκες, ωστόσο η δήλωση αυτή εξελήφθη ως απάντηση στις δηλώσεις Στουρνάρα.

Ο κ. Προβόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ σε ερώτηση αν ο ίδιος θα έκανε αντίστοιχες δηλώσεις με τη χθεσινή παρέμβαση του νυν κεντριού τραπεζίτη είπε: 

«Δεν θα μιλήσω για το τι θα έκανα εγώ γιατί είναι θεωρητικό, δείτε πως αντέδρασα στο παρελθόν». 

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις δηλώσεις Στουρνάρα

Ουσιατσική και εποικοδομητική χαρακτηρίζουν τη συζήτηση κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπολύουν επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας ότι «η τότε διοίκηση, σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών».

Σημειώνουν, παράλληλα, ότι η εμπειρία του κου Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

«Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η χθεσινή παρέμβαση Στουρνάρα έγινε είτε για να ανταποδώσει στον πρωθυπουργό το διορισμό του στη θέση του διοικητή, πριν από λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται, είτε γιατί κατά βάθος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ». 

«Όποια κι αν είναι η αιτία της ανεύθυνης αυτής στάσης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή τη κατεύθυνση» καταλήγουν. 

Η απάντηση Στουρνάρα

«Είχα χρέος να μιλήσω ανοικτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους με γνώμονα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό φέρεται να λέει ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, συνομιλητές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, απαντώντας εμμέσως στα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή παρέμβασή του.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Προβόπουλου 

Το ραντεβού έγινε με πρωτοβουλία του Αλέξη τσίπρας ο οποίος κατέθεσε σχετικό αίτημα το μεσημέρι. 

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για μια ιδιαιτέρως σημαντική συνάντηση, καθώς ο κ. Προβόπουλος διαχειρίστηκε το 2012 εξαιρετικά ευαίσθητα οικονομικά θέματα της Ελλάδας και, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «γνωρίζει πρόσωπα και μηχανισμούς».

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ενημερωθούν για τα όσα διαδραματίστηκαν την κρίσιμη περίοδο που ο κ. Προβόπουλος χειρίστηκε τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και να διαπιστώσουν «εάν υπάρχουν κέντρα που παίζουν με ζητήματα οικονομίας».


σχετικα αρθρα