«Είχα χρέος να μιλήσω ανοικτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους με γνώμονα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό φέρεται να λέει, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες που συνομιλούν μαζί του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας εμμέσως στα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή παρέμβασή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτά που είπε χθες ο κ. Στουρναρας δημόσια, τα έχει πει το τελευταίο διάστημα και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ' ιδίαν συνομιλίες.

Παράλληλα τονίζουν ότι στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται τίποτα από αυτά  που λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπενθυμίζοντας τον προκάτοχο του κ. Στουρνάρα, Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος επίσης είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία το 2009 για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και τους κινδύνους που υπήρχαν, πλην όμως εκ των υστέρων αμφισβητήθηκαν οι συμβουλές του και τα καμπανάκια που είχε κτυπήσει.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Στουρνάρας έκρινε πως είναι καθήκον του να φωτίσει εγκαίρως την πραγματική κατάσταση, σε μια προσπάθεια  να προστατεύσει και το τραπεζικό σύστημα αλλά και  τα επιτεύγματα της εθνικής οικονομίας στα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έκθεση της ΤτΕ η οποία θέτει την άμεση εξάλειψη της αβεβαιότητας ως αναγκαία προϋπόθεση για οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.