Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Μπλόφες, τυφλά πονταρίσματα, κρυμμένα χαρτιά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια κρίσιμη παρτίδα πόκερ έχει η κοινοβουλευτική μάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Κατά γενική ομολογία, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα.  Μέχρι στιγμής όμως φαίνεται ότι το αρχικά θετικό μομέντουμ για τη κυβέρνηση, αντιστράφηκε από τη ρελάνς του πρωθυπουργού να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου μέσα στις γιορτές. Πρόσωπα τα οποία «μετριούνταν» στους κυβερνητικούς έκαναν βήματα προς τα πίσω, ανεβάζοντας τον πήχη που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση για να εκλέξει πρόεδρο. Πλέον στο κεντρικό σενάριο βάσει των επίσημων τοποθετήσεων που έχουν γίνει, η εκλογή του Σταύρου Δήμα φαντάζει δύσκολη με πολλούς να μιλούν ήδη για προσφυγή στις κάλπες. 

Ωστόσο, η τεράστια αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις τάξεις των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ και οι συνεχείς παρεμβάσεις Παπανδρέου σε συνδυασμό με το κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα, δημιουργούν επισφάλειες που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. 

Με τα δεδομένα που υπάρχουν ο μόνος τρόπος για να εκλεγεί Πρόεδρος είναι να «σπάσουν» κατά τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Στους Ανεξάρτητους Έλληνες το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη και προσωπική προσπάθεια από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο να δείξουν ότι αποτελούν μια ενιαία και συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα που δεν πρόκειται να ψηφίσει. Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και διέρρευσε στους δημοσιογράφους η συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Ν. Παππά. Όμως οι συνεχείς διαφοροποιήσεις βουλευτών που πάντα συνοδεύονται από διαψεύσεις (Χαϊκάλης, Κόλλια) δείχνουν ότι στην πράξη δεν έχει κριθεί τίποτα.  Πολλά δε αναμένεται να εξαρτηθούν και από την τελική δημοσκοπική εικόνα αναφορικά με το όριο του 3%, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις βουλευτών που θα ήταν ευκολότερο να εκλεγούν μέσα από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ (πχ. Μ. Χρυσοβελώνη). 

Βαβέλ θυμίζει η κατάσταση και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα και «κάηκαν» στη συνέχεια περί αυτοδιάλυσης και αντικατάστασης του κ. Δήμα από τον Φ. Κουβέλη δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για να κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι της Αγίου Κωνσταντίνου. Και μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι δηλώσεις Κουβέλη περί κομματικής γραμμής και οι προβληματισμοί βουλευτών που ούτε ν’ ακούν δεν θέλουν ένα τέτοιο σενάριο (π.χ. Ψύρρας) προκαλούν σύγχυση. Στις ανακατατάξεις πάντως πρέπει να υπολογιστεί η αναδίπλωση της Ν. Φούντα που ξεκαθάρισε ότι υπό τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο.

Ανεξάρτητοι

Αν στις κοινοβουλευτικές ομάδες κυριαρχεί αβεβαιότητα, στις τάξεις των 24 ανεξάρτητων βουλευτών επικρατεί χάος. Το μόνο βέβαιο- εκτός από ορισμένους που έχουν καταλήξει ήδη- είναι ότι μιλάνε όλοι με όλους και ότι δεν μπορεί να πει κανείς με απόλυτη σιγουριά ποια θα είναι τελικά η στάση τους. Σε εκείνους που ξεκάθαρα έχουν απορρίψει την επιλογή Δήμα και ζητούν «εκλογές τώρα», συγκαταλέγονται οι Θ. Τζάκρη, Θ. Παραστατίδης, Χ. Γιαταγάνα, Οδ. Βουδούρης που έχουν συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η η Ραχήλ Μακρή η οποία όμως δεν έχει κάνει συνάντηση με την Κουμουνδούρου. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος που όμως δεν μπορούν να ταυτιστούν με τους προηγούμενους κινούνται και οι Μάρκος Μπόλαρης που λέει ότι δεν θα ψηφίσει αυτή τη πολιτική, ο Μίμης Ανδρουλάκης που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό και ο Π. Τατσόπουλος. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι Γ. Νταβρής και Χρ. Αηδόνης και Σπ. Λυκούδης που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, καθώς και οι Π. Μελάς (δηλώνει 70%-80% να ψηφίσει), Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου. Από κει και πέρα όμως βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρχουν για κανέναν από τους υπόλοιπους, καθώς πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν από την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα. Κάποια στιγμή δε διακινήθηκε σενάριο περί συνάντησης ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών (Κασαπίδης, Κουράκος, ΜουτσινάςΚαπερνάρος, Γιοβανόπουλος), που όμως δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα πρόσωπα όπως ο Πάρις Μουτσινάς δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει παρά τη πρόταση περί συνεννόησης που είχε κάνει κατά το παρελθόν. 

Αν η προεδρική εκλογή είναι κοντά, θετικοί θα πρέπει να θεωρούνται οι Β. Πολύδωρας,  Κασαπίδης, Κουράκος ( δηλώνει ότι είναι προς το όχι αλλά τον συνδέει μακρόχρονη φιλία με τον Δήμα), ενδεχομένως Μ. Ιατρίδη (δηλώνει όμως το αντίθετο),  καθώς και οι Αλεξόπουλος και Μπούκουρας. Από κοντά και ο Β. Καπερνάρος που όμως δηλώνει ότι κλίνει προς το όχι (το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι παίρνει τηλέφωνα τους ψηφοφόρους του και ρωτά για τη στάση που θέλουν να κρατήσει).   Ακόμα πρόβλημα από τη τροπή που πήραν τα πράγματα  και την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής έχει Β. Οικονόμου (και ο Λυκούδης) που ήθελε να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές αλλά δεν προλαβαίνει (πλέον εμφανίζεται επιφυλακτικός και δηλώνουν πως περιμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις 18 του μήνα).  

Σε κάθε, όμως, περίπτωση η τοποθέτηση πολλών ανεξάρτητων (ενδεχομένως και όχι μόνο) βουλευτών θα μπορούσε να αλλάξει άμεσα σε περίπτωση που επανερχόταν στην επιφάνεια το σενάριο περί εθνικής συνεννόησης που εμμέσως έφερε εκ νέου στην επιφάνεια ο Γιώργος Παπανδρέου.