Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η γιγαντιαία και πολυεπίπεδη προσπάθεια της κυβέρνησης για να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 εδρών που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τη θητεία της χωρίς να αναγκαστεί να καταφύγει στις κάλπες. Και η προσπάθεια αυτή δεν αφορά τη σημερινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως τη δεύτερη της επόμενης Τρίτης, αλλά κυρίως την πιο κρίσιμη της 29ης Δεκεμβρίου, οπότε και «τα ψέματα τελειώνουν»: είτε θα εκλεγεί πρόεδρος ή θα στηθούν κάλπες για βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 25η Ιανουαρίου. 

Η επιχείρηση με τον κωδικό «180» που ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του καλοκαιριού όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και μια σειρά έμπειρα και έμπιστα στελέχη του είχαν αρχίσει να βολιδοσκοπούν έναν προς έναν τους βουλευτές που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν θετική ψήφο στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφώνεται με έντονες παρασκηνιακές επαφές. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις και με βάσει τα αποτελέσματα των βολιδοσκοπήσεων αυτών κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι λέγοντας ότι η προεδρική πλειοψηφία δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ακατόρθωτη. 

Πρώτα από όλα οι ελπίδες του κυβερνητικού μηχανισμού εξακολουθούν να βασίζονται στη ΔΗΜΑΡ, μετά και την δήλωση του προέδρου της Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα θεωρήσει αποστάτη ή αργυρώνητο όποιον ψηφίσει πρόεδρο και από την άλλη υπάρχουν ενδείξεις στην κυβέρνηση για πιθανές ανταρσίες από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην τρίτη ψηφοφορία παρά την χθεσινή απόφαση της Κ.Ο. για όχι. Επίσης, εστιάζουν ιδιαίτερα την προσοχή τους στην εκλογική συμπεριφορά των  24 ανεξάρτητων βουλευτών, εκ των οποίων ήδη έξι τάχθηκαν υπέρ του Στ. Δήμα. 

Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι μπορεί επίσης να υπολογίζει βασίμως σε τέσσερις θετικές ψήφους από τη ΔΗΜΑΡ και τουλάχιστον τρεις από τους ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων τοποθετούνται αρνητικά. 

Την ίδια στιγμή διαμορφώνονται συνθήκες μιας νέας μεγάλης πολιτικής πόλωσης στη χώρα λόγω και της προεδρικής εκλογής, η οποία αποτελεί το κλειδί για την πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε ότι εάν κερδίσουν το στοίχημα της προεδρικής εκλογής, το καλοκαίρι του 2015 θα είναι ακόμη πιο δυναμικό από το εφετινό και ικανό να αλλάξει ριζικά την οικονομική κατάσταση στη χώρα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα επιτρέψει την κάλυψη των αδικιών και την άσκηση ανετότερης και φιλολαϊκότερης οικονομικής πολιτικής. 

Όλοι λοιπόν αντιλαμβάνονται ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα κριθούν πολλά: Αν αντέξει η κυβέρνηση και εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα μπορεί να ξεφύγει από τον κύκλο διαχείρισης του φόβου και να περάσει στον απολύτως αποδοτικότερο κύκλο διαχείρισης της ελπίδας. Πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύει τις συνέπειες της κρίσης απαξιώνοντας κάθε στοιχείο προόδου και βελτίωσης της οικονομικής θέσης της χώρας.

Ακόμα στην ίδια την κοινωνία διαμορφώνεται όξυνση των αντιθέσεων, εν μέσω εκβιαστικών διλημμάτων και σεναρίων ακόμα και για Grexit, παρά το γεγονός ότι ανασκευάζουν οι διάφοροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που νωρίτερα έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά και έχουν παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας, όπως οι Γιούνκερ και Μοσχοβισί.