Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Μια επαφή με πολλαπλά μηνύματα ήταν η συνάντηση που έκανε  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Μηνύματα που είχαν ως αποδέκτες τους Eυρωπαίους εταίρους μας, τους εκπροσώπους των αγορών, την κυβέρνηση και φυσικά τον Γιάννη Στουρνάρα

Ο Αλέξης Τσίπρας περνώντας στην αντεπίθεση μετά το μπαράζ των επιθέσεων που δέχθηκε  από την Κυβέρνηση αλλά και από τον ξένο τύπο έκανε χθες μια επίδειξη δύναμης παρουσιάζοντας ως συνομιλητή του τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Ευρώπη . Όπως επίσης γνωρίζει και από διαχείριση κρίσης αφού ήταν ο άνθρωπος που αντιμετώπισε το 2012 παρ όμοια κατάσταση όταν και πάλι η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Με την κίνηση λοιπόν αυτή ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι στην μάχη της διαπραγμάτευσης των μνημονίων  δεν είναι μόνος του και ότι ακόμα δεν θα διστάσει να αξιοποιήσει ανθρώπους  που δεν ανήκουν στον ίδιο  ιδεολογικό χώρο αλλά γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και  συσχετισμούς προκειμένου η χώρα να μην κινδυνεύσει.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον πρώην διοικητή δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία» λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

Η εμπειρία του Γιώργου Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και γι αυτό η  συζήτηση ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική επισημαίνουν ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι και προσθέτουν ότι «η  τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών. 

Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.» 

Στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα να πείσει τους δανειστές αλλά και τις αγορές ότι δεν είναι το τέρας με τα δυο κεφάλια όπως πιστεύουν. Γι αυτό άλλωστε και στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Σκουρλέτης προσπάθησε να ανασκευάσει την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι» εμείς θα παίζουμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη» λέγοντας ότι αυτή η αναφορά  έγινε μόνο για να εμψυχωθεί το ηθικό των πολιτών και ότι οι αγορές θα πρέπει να κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο με βάση το οικονομικό του πρόγραμμα και όχι μέσα από αποσπασματικές δηλώσεις. 

Στο πλαίσιο του κατευνασμού των αγορών και της θεσμικής  αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές και τους εταίρους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε διάβημα προς την ΕΚΤ για τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε για μισή ώρα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς για την προτροπή Γιούνκερ προς τους Έλληνες πολίτες να μην ψηφίσουν ακραίες δυνάμεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μάλιστα από τον συνομιλητή του οι Ευρωπαίοι να κρατήσουν θεσμική ουδετερότητα ενώ απάντησε θετικά στην πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να επισκεφθεί το Ευρωκοινοβούλιο αμέσως μετά την διαδικασία εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας.