Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, όλα δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, από μόνη της, αν και δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, δεν διαθέτει τη δυναμική να συσπειρώσει το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών. Ταυτοχρόνως, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι την 29η Δεκεμβρίου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι η αισιοδοξία αυτή δεν εδράζεται σε κάποιο χειροπιαστό γεγονός, τροφοδοτεί εικασίες και σενάρια, καθώς όλοι προσπαθούν να την ερμηνεύσουν. 

Παρά τη ρητή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, είναι πολλοί όσοι πιθανολογούν ότι στην τελευταία αναμέτρηση ενδέχεται να αλλάξει το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου. Δεν μιλούν κατ ανάγκη για στροφή της ΝΔ- θεωρούν ως πιθανό, αν οι αριθμοί δείξουν ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη δυναμική, να υπάρξει παραίτηση του ίδιου του Σταύρου Δήμα, που θα «απελευθερώσει» την κυβερνητική πλειοψηφία.   

Σημειώνουμε ότι η ΝΔ, στην πρώτη ψηφοφορία, αναμένει περίπου 165 θετικές ψήφους. Αριθμό όχι απαραιτήτως κακό, μιας και ξεπερνάει κατά 10 την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά ταυτοχρόνως αριθμό που δεν μπορεί να δημιουργήσει καμιά βεβαιότητα για την εκλογή του. 

Στην περίπτωση κατά την οποία η εκτίμηση των στελεχών της ΝΔ επαληθευτεί, καθίσταται σαφές ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω για να προσελκύσει τους 15 βουλευτές που θα υπολείπονται. Κάτι ιδιαιτέρως δελεαστικό, που θα έχει τη δυναμική να «κερδίσει» βουλευτές οι οποίοι λογικά θα προέρχονται και από τους ανεξάρτητους και από τους ΑΝΕΛ και από τη ΔΗΜΑΡ. Ιδιαίτερης σημασίας σήμερα, θα είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα δηλώσουν «παρών». Θεωρείται- και λογικά- ευκολότερο να μεταπειστούν. 

Με δεδομένο ότι τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούνται κακόγουστο αστείο, πολλοί εκτιμούν ότι αν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να απαντήσει θετικά στην πρόταση των οκτώ βουλευτών για εκλογή Προέδρου, Συνταγματική Αναθεώρηση και διενέργεια εκλογών μέσα στο 2015, η ζυγαριά ενδέχεται να γείρει αποφασιστικά και να αποφύγουμε τις κάλπες. 

Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη ότι αν κάποιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει πρόεδρο, δεν θα είναι ούτε αποστάτης, ούτε αργυρώνητος, ανοίγει αντικειμενικά ένα παράθυρο για την ψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας από βουλευτές του κόμματός του. Έστω και αν είχε προηγηθεί (και ακολούθησε και χθες) η δήλωση ότι η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ θα είναι αρνητική για την εκλογή Προέδρου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την τρίτη. 

Το ζητούμενο είναι αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει τον «άσσο» που όλοι πιστεύουν ότι κρύβει στο μανίκι του για την τελευταία ψηφοφορία. ΄Η αν εμφανίσει κάποιο άλλο κρυφό χαρτί. Γιατί μεταξύ του πολιτικού προσωπικού της χώρας, είναι διάχυτη η άποψη ότι… κάτι παίζει.