Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Από τον προσεχή Φεβρουάριο, θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ τα δέκα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook, τα οποία είναι νέας τεχνολογικής γενιάς και θα «απογειώσουν» τους χρόνους στρατιωτικής αντίδρασης της Ελλάδος!

Πρόκειται για μεταχειρισμένα Chinook τα οποία «υπηρέτησαν» τον Αμερικάνικο Στρατό και τώρα θα παραχωρηθούν στη χώρα μας, μετά από σχετικό αίτημα το οποίο είχε υποβληθεί από την Αθήνα προς την Ουάσιγκτον, πριν από δύο χρόνια. Τα εν λόγω ελικόπτερα ήταν να μας δοθούν πέρυσι αλλά λόγω των έκρυθμων εξελίξεων στη Βόρεια Κορέα, το Κογκρέσο αποφάσισε τότε να σταλούν τα συγκεκριμένα CH-47D Chinook στη Νότια Κορέα. Η έκδοση «47D» είναι σύγχρονη , διαθέτει μέσα αυτοπροστασίας και είναι εφοδιασμένο με εξελιγμένα συστήματα για πτήση μέσα στα σύννεφα , καθώς επίσης και για νυχτερινές αποστολές.

Πριν προσγειωθούν στα Μέγαρα έχει προγραμματισθεί να υποβληθούν σε μεγάλη εργοστασιακή συντήρηση, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι σαν καινούργια. Θα κοστίσουν στην Ελλάδα 150 εκ. δολ. Το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ και ήδη έχει εγκριθεί . Με την απόκτηση των CH-47D Chinook η Ελληνική Αεροπορία Στρατού θα διπλασιάσει σχεδόν το στόλο των ελικοπτέρων που Chinook τα οποία διαθέτει και τα οποία σε μία κρίση μπορούν να μεταφέρουν τάχιστα Ειδικές Δυνάμεις, εκεί όπου θα κριθεί αναγκαίο και σκόπιμο. Τα ελικόπτερα αυτά χρησιμοποιούν και οι δυνάμεις ταχείς αντίδρασης που διαθέτει η χώρα μας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιαχήλ Κωσταράκος φρόντισε να υπάρχουν δύο ομάδες πολύ καλά οπλισμένες για την «κεραυνοβόλο» προστασία της χώρας. Η μία έχει την ευθύνη της Βορείου Ελλάδος και η άλλη του νότιου τομέα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το ΓΕΣ τα δέκα CH-47D Chinook θα αρχίσουν να προσγειώνονται στα Μέγαρα από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, εφ΄ όσον εκπληρώνονται όλες οι προδιαγραφές που έχει θέσει το ελληνικό Πεντάγωνο. Μετά από αυτή την εξέλιξη η άμυνα της χώρας θα αποκτήσει ένα σημαντικό όπλο και πλεονέκτημα. Στα δεκαπέντε Chinook που ήδη διαθέτουμε, θα έρθουν να προστεθούν άλλα δέκα τα οποία θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ο συγκεκριμένος τύπος είναι είναι νέας «γενιάς» και εμπεριέχει πολλές βελτιώσεις σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις του Chinook τις οποίες διαθέτει η Ελληνική Αεροπορία Στρατού.Η παραχώρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων στην Ελληνική Αεροπορία Στρατού έγινε αμέσως γνωστή και στην Άγκυρα καθώς προέβη σε ανακοίνωση η «Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας» του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA: Defense Security Cooperation Agency).

Η εν λόγω πώληση περιλαμβάνει σύμφωνα με την ανακοίνωση ,10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D , 23 αεροκινητήρες T55-GA-714A (εκ των οποίων 20 επί των ελικοπτέρων και τρεις ως ανταλλακτικά), 12 συστήματα προειδοποίησης επερχόμενου βλήματος AN/AAR-57 Common Missile Warning System (εκ των οποίων 10 επί των ελικοπτέρων και δύο ως ανταλλακτικά), 12 σταθμούς ασυρμάτου υψηλών συχνοτήτων (HF) τύπου AN/ARC-220, 12 σταθμούς ασυρμάτου πολύ υψηλών συχνοτήτων (VHF)-AM/FM τύπου AN/ARC-186, 12 σταθμούς ασυρμάτου λίαν υψηλών συχνοτήτων (UHF)-AM τύπου AN/ARC-164, 12 συστήματα VOR ILS τύπου AN/ARN-123, 12 συστήματα AN/ARN-89 ή AN/ARN-149 Direction Finder Sets, 12 συστήματα AN/ASN-128 Doppler/GPS, 12 ασύρματοι AN/ARC-201D ή AN/ARC-201E VHF, 12 συστήματα IFF AN/APX-118, 3 συστήματα IFF AN/APX-118A. Επιπλέον στο πακέτο απόκτησης των ελικοπτέρων περιλαμβάνονται ανταλλακτικά, υλικό αποστολών, υποστήριξης των ελικοπτέρων, εργαλεία επισκευών, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και τεχνική υποστήριξη.

Τα ελικόπτερα αυτά θα ενισχύσουν τον υπάρχοντα στόλο των 15 CH-47SD/DG της Αεροπορίας Στρατού δίνοντας μια λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αερομεταφοράς στρατευμάτων και υλικού, αφού το πρόγραμμα απόκτησης 42 ελικοπτέρων μέσης μεταφορικής ικανότητας τύπου NH-90TGRA το οποίο ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια περιορίστηκε στην αγορά μόλις 20 ελικοπτέρων.  Η μείωση του αριθμού των ελικοπτέρων NH-90 που αγοράσαμε εξοικονόμησε πολλά εκατοντάδες χρήματα στο ελληνικό δημόσιο και με την προμήθεια των δέκα CH-47D Chinook αποκτούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεγάλο πλεονέκτημα μεμικρό σχετικά κόστος.

 

TAGS