Τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντησή του, στη Σόφια, με το Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Ο Κ. Παπούλιας πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συναντήσεις και επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και θα εγκαινιάσει, από κοινού με τον κ. Παρβάνοφ, ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε "σημαντικό σταθμό" τη συμπλήρωση, φέτος, 130 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και της Βουλγαρίας και εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, σε όλα τα επίπεδα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ευρωστία της συνεργασίας αυτής, "ιδιαίτερα στο σημερινό δυσμενές διεθνές περιβάλλον".

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα πρόσφατα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου- Ιβαΐλοβγκραντ, τη συνεδρίαση, τον περασμένο Ιούλιο, του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, "με το οποίο εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο στρατηγικής συνεργασίας", αλλά και τη συνέχιση της υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, με συμμετοχή που υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο Προέδρων έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τους τρόπους, με τους οποίους η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ταχεία ευόδωση της ευρωπαϊκής πορείας των γειτόνων τους, υπό τις γενικές και ειδικότερες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, το Βούλγαρο ομόλογό του για το Κυπριακό, το οποίο, όπως τόνισε, "παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής" καθώς και για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παρβάνοφ χαρακτήρισε την πολύ φιλική και εγκάρδια τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ως ένδειξη εντατικού διαλόγου και εξαιρετικής φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, "οι σχέσεις των οποίων ενσαρκώνουν το νόημα του όρου, σχέσεις μεταξύ δύο ευρωπαίων εταίρων".

Αφού αναφέρθηκε κι αυτός με τη σειρά του στα πρόσφατα εγκαίνια της συνοριακής διόδου Κυπρίνου- Ιβαΐλοβγκραντ, επεσήμανε την ολοένα αυξανόμενη ροή τουριστών δια των κοινών συνόρων και εξέφρασε την ελπίδα πως η τάση αυτή θα παγιωθεί με το άνοιγμα και άλλων διαβάσεων.

Ο κ. Παρβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων "σε πείσμα της οικονομικής κρίσης", όπως χαρακτηριστικά είπε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως το επιχειρηματικό φόρουμ, που θα εγκαινιάσουν αύριο από κοινού με τον κ. Παπούλια, θα γίνει ένα νέο βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών δεσμών.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος εμφανίστηκε, επίσης, ικανοποιημένος από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην πορεία του ενεργειακού σχεδίου "South Stream", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις αυτές είναι ευνοϊκές για τα συμφέροντα τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Δρούτσας και Κώστας Σκανδαλίδης, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο Παπούλια στη Σόφια, θα έχουν συναντήσεις με τους Βούλγαρους ομολόγους τους.