Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και οι πολιτικές δυνάμεις γράφουν και σβήνουν στα τεφτέρια τους για τη διαμόρφωση του σημερινού αποτελέσματος. Ολονύχτιες ήταν οι διαβουλεύσεις στα τρία μέτωπα (κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητοι) που αναμετρώνται στη Βουλή, με κύριο στόχο τους βουλευτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολλοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν θα ανοίξουν σήμερα τα χαρτιά τους και θα περιμένουν να κάτσει η σκόνη της πρώτης ψηφοφορίας, ενώ πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα έως τις 29 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι «η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης».

Το Μαξίμου εκτιμά ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, φαίνεται ότι συγκεντρώνει έξι «ναι» τα οποία θα προέλθουν από τους ανεξάρτητους βουλευτές, Χρήστο Αηδόνη, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό, Παναγιώτη Μελά και Γιώργο Νταβρή. Αθροίζοντάς τους με τους 155 που αριθμεί η συγκυβέρνηση, αγγίζουν τους 161.

Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν ακόμα, ο Βασίλης Καπερνάρος (κλίνει προς το όχι), η Μίκα Ιατρίδη (θα ψηφίσει το ίδιο και στις τρεις ψηφοφορίες) και ο Γιώργος Γιοβανόπουλος

Με ερωτηματικό είναι ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος, σύμφωνα με διάλογο που του αποδίδεται από το καφενείο της Βουλής, είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα αν τον πείσει ο Αντώνης Σαμαράς. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η στάση που θα κρατήσουν οι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα και θα είναι παρών στη Βουλή. Οι δύο τελευταίοι, ωστόσο, δύσκολα θα ταχθούν υπέρ την εκλογής από την πρώτη ψηφοφορία. 

Ο μαγικός αριθμός των 131

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, «όχι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λένε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, θεωρώντας βέβαιη την τήρηση κομματικής πειθαρχίας από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν θα ταχθούν υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα, σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θοδωρής Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Ραχήλ Μακρή, Μάρκος Μπόλαρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πάρις Μουτσινάς. Στην εξίσωση αυτή το μέτωπο κατά της προεδρικής εκλογής βγάζει τον μαγικό αριθμό των 121+10(ανεξάρτητοι)=131ας βουλευτές που λένει «όχι». 

Ειδικότερα, κατηγορηματικός ότι κανένας από τους 12 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα εμφανίστηκε το πρωί ο Τέρενς Κουίκ, σημειώνοντας μάλιστα ότι ακόμη και η Σταυρούλα Ξουλίδου ανέβαλε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση του υιού της για να είναι παρούσα στηην ψηφοφορία. 

Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ, η κεντρική γραμμή είναι ότι δεν θα ψηφίσουν υπερ του Σταύρου Δήμα, ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης απελευθέρωσε, ουσιαστικά, τους βουλευτές του, διαμηνύοντας ότι «όποιος από τη ΔΗΜΑΡ ψηφίσει πρόεδρο, δεν είναι ούτε αποστάτης, ούτε αργυρώνητος». Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί βουλευτές εκτιμούν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην Αγίου Κωνσταντίνου για θετικές ψήφους. 

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ορισμένοι εκ των ανεξάρτητων βουλευτών θα είναι απόντες από τη σημερινή ψηφοφορία, περιμένοντας να διαμορφωθεί το κλίμα και οι συσχετισμοί, ώστε να πάρουν ανάλογες αποφάσεις για τη δέυτερη και κυρίως την τρίτη ψηφοφορία. 

Διαδικασία

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της διάσκεψης των Προέδρων και όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει αρνητική ψήφος. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές έχουν δύο επιλογές: Ή να πουν «ναι» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα ή να δηλώσουν «παρών». «Όχι» δεν υπάρχει.

Έτσι, στην εκφώνηση του ονόματος κάθε βουλευτής, εκείνος θα πρέπει να σηκωθεί όρθιος και να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου υποψηφίου, ή άλλως να δηλώσει «παρών». Εάν ο Σταύρος Δήμας παραμείνει μέχρι τέλους ο μοναδικός υποψήφιος, τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν στους βουλευτές που τον υπερψηφίζουν, στα «παρών» και στους βουλευτές που θα απουσιάζουν.