Γράφουν οι Παναγιώτης Τζαννετάτος - Μαίρη Πολλάλη

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για την εξασφάλιση του πολυπόθητου αριθμού των 180 βουλευτών, στην Κοινοβουλευτικη Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε πριν από λίγη ώρα.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προτείνει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος και την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Την ίδια ώρα, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ορισμό ημερομηνίας εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά  «και μετά βλέπουμε πώς θα πορευτεί η χώρα».

«Η προεδρική πλειοψηφία δεν ταυτίζεται με την κυβερνητική. Προτείναμε συναινετική εκλογή αλλα δεν εισακούσθηκε. Η πρόσκληση απευθύνεται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και χαρακτήρισε τις επόμενες δέκα ημέρες πολύ κρίσιμες. 

«Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν η αντιπολίτευση έλεγε ναι στη προεδρική εκλογή, την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και μετά βλέπαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ακομα περιθώρια συναινετικής εκλογής Προέδρου, αν αρθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο ύψος των περιστάσεων». 

«Προχωράμε μέχρι τον τρίτο γύρο περιμένοντας την ανταπόκριση κομμάτων και βουλευτών και μετά είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα» τόνισε. 

Σημείωσε δε ότι θα κάνει τα πάντα για την ενότητα του χώρου και υπογράμμισε: «Διατηρούμε μέχρι 29 ανοιχτές όλες μας οι ελπίδες. Χρειάζεται συνεργασίες με προοδευτικό πρόσημο». 

Η απάντηση της Κουμουνδούρου 

Όπως είπαν στο newpost υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου, η μόνη απάντηση, που μπορεί να λάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόταση για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να οριστούν τώρα εκλογές. 

«Η απάντηση στον κ. Βενιζέλο είναι εκλογές» τόνισαν ανώτατες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο αίτημα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο οποίο άφηνε ανοιχτό παράθυρο για εκλογές σε μεταγενέστερο χρόνο, αν ο κ. τσίπρας συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.