Σε εξέλιξη είναι η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, για την εκλογή Προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται συμφωνία των 2/3 της Βουλής - δηλαδή 200 βουλευτών. Για να συγκεντρωθεί απόψε ο συγκεκριμένος αριθμός, θα χρειαστεί να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα οι 155 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλοι 45 βουλευτές από την αντιπολίτευση. Να σημειωθεί πως δεν προηγείται συζήτηση.

Το newpost.gr παρακολουθεί και μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία με τον κοινοβουλευτικό του συντάκτη Παναγιώτη Τζαννετάτο.

 

 

«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση», όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής. «Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί απόψε Πρόεδρος Δημοκρατίας, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, οπότε και απαιτούνται πάλι 200 ψήφοι. 

Εάν ούτε και σε αυτή την ψηφοφορία εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα υπάρξει και τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι.