Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Νέα πρόταση βάζει στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός προκειμένου να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές που συνομίλησαν με το newpost, ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο συρτάρι του την πρόταση να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τώρα και η χώρα να πάει συντεταγμένα σε εκλογές το Φθινόπωρο του 2015.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι με μια πολιτική κίνηση να ανατρέψει τους αριθμητικούς συσχετισμούς, που προμηνύουν δυσοίωνα αποτελέσματα και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, ώστε η χώρα να σταθεί όρθια και να μην τεθούν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων.

Σε αυτό το πνεύμα κινούνται κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, εκφράζουν σχεδόν τη βεβαιότητα, ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, από μόνη της, δεν διαθέτει τη δυναμική για να συσπειρώσει το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών. Ενδεικτικό της θολής ατμόσφαιρας είναι ότι η αρχική αισιοδοξία καταρρακώθηκε από την ανακοίνωση μόλις 160 «ναι» και στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσουν τους 15 βουλευτές που υπολείπονται.

Βαρύ ήταν το κλίμα και στους διαδρόμους της Βουλής, μετά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας. Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες που θα φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα σε μια συμβιβαστική συμφωνία, προκειμένου να αποτραπούν πρόωρες εκλογές που θα διακινδύνευαν τη συμφωνία με τους δανειστές και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ λάβει τη δέσμευση για συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, δεν θα εξακολουθήσει να τορπιλίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρηθούν οι ισορροπίες με τους δανειστές.

Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη ότι αν κάποιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει πρόεδρο, δεν θα είναι ούτε αποστάτης, ούτε αργυρώνητος, ανοίγει αντικειμενικά ένα παράθυρο για την ψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας από βουλευτές του κόμματός του, κυρίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα πίσω με την πρόταση που θα βάλει μπροστά ο Πρωθυπουργός.

Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει τον «άσσο» στο μανίκι του που δεν είναι άλλος από το σχέδιο για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με συναίνεση της αντιπολίτευσης και δέσμευση για ημερομηνία εκλογών το Φθινόπωρο του 2015.