Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε χθες το βράδυ  από την Βουλή δεν έκρυβε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.   Μιας ψηφοφορίας που τελικά έφερε περισσότερες ψήφους στο παρών από αυτές που ανέμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερες στην συγκυβέρνηση για το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα. 

Το αποτέλεσμα ήταν μια πραγματική έκπληξη ακόμα και για τα στελέχη της  Κουμουνδούρου αφού με βάση τις κυβερνητικές δηλώσεις αναμενόταν η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα να αποσπάσει περισσότερες θετικές ψήφους. 

«Η κυβέρνηση ξεκινάει πλέον από μια πολύ χαμηλή βάση λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και εάν καταφέρει να μεταπείσει κάποιους από τους δεξιόστροφους ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα στην δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία πολύ δύσκολα μπορούν να βρεθούν οι είκοσι βουλευτές που θα εκλέξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας .» 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες οι πιέσεις προς τους ανεξαρτήτους  βουλευτές αλλά και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες  θα ενταθούν  προκειμένου να βρεθούν οι 180 ψήφοι για την εκλογική αναμέτρηση της 29 Δεκεμβρίου . 

Έτσι στόχος τους είναι να μπορέσουν να συγκρατήσουν τόσο τους ανεξάρτητους που δήλωσαν παρών όσο και  στελέχη των δυο κομμάτων τα οποία έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το εάν είναι ο κατάλληλος χρόνος να πάει η χώρα σε εκλογές

Γι αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ψηφοφορία τόνισε ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται στέλνοντας έτσι μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να περιμένει θεαματικές αλλαγές στις δυο ψηφοφορίες. 

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα πιο αισιόδοξη γιατί η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Πολύ σύντομα ο λαός μας θα είναι ο πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσει ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία.» 

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ακόμα κατηγορηματικά στα σενάρια που διοχετεύονται από την πλευρά της δικομματικής κυβέρνησης και τα οποία αφορούν αλλαγή του υποψηφίου με παράλληλη δέσμευση για τον χρόνο των εκλογών. « Για εμάς δεν έχει σημασία το πρόσωπο αφού έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά ότι λύση στα προβλήματα μας είναι η προσφυγή στις κάλπες έλεγαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Δεν επιθυμούμε ούτε μια μέρα παράτασης αυτής της κυβέρνησης και γι αυτό δεν συναινούμε σε κανένα σενάριο. Και όπως φαίνεται τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους.»