Γράφει ο Τάκης Χατζής 

Το χθεσινό αποτέλεσμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν ήταν αυτό που περίμενε η Κυβέρνηση και- αντικειμενικά, δυσχεραίνει την επικοινωνιακή της πολιτική αλλά και την προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας, άσχετα με τους λόγους που το προκάλεσαν. 

Και λέμε άσχετα με τους λόγους που το προκάλεσαν, γιατί είναι προφανές ότι αν οι κεντροδεξιοί βουλευτές δεν αποδεικνύονταν «κότες», το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό, όπως και το μήνυμα που θα εξέπεμπε. Όμως οι κεντροδεξιοί βουλευτές επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από το «παρών» αν και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποφασίσει ότι τελικά θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Το ζήτημα είναι ότι έχοντας απόσταση 20 ψήφων από το επιθυμητό 180, το εγχείρημα γίνεται δυσκολότερο, αν και οι ουσιαστικές κινήσεις, τώρα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται στην πολιτική σκακιέρα. Άσχετα με το χθεσινό αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να κρύβει στο μανίκι του ένα «άσσο» που μπορεί να δώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Αν μπορεί να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία και να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 

Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησαν ανοικτά για την αναγκαιότητα να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση. Ο Ευ. Βενιζέλος άνοιξε ουσιαστικά «παράθυρο» δηλώνοντας ότι είναι ανοιχτός για να συζητηθούν «όλα». Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι αν δεν ψηφιστεί ο κ. Δήμας, στις 25 Ιανουαρίου θα έχουμε κάλπες, αλλά αυτό μάλλον πρέπει να εκληφθεί ως κίνηση τακτικής. Και κυρίως, υπάρχει και η ΔΗΜΑΡ… 

Στις συζητήσεις που έγιναν χθες μετά το τέλος της ψηφοφορίας μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και των βουλευτών του κόμματος, κοινός τόπος ήταν- σύμφωνα με πληροφορίες- ότι στην περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί πολιτική πρωτοβουλία από την πλευρά του Πρωθυπουργού που να προβλέπει τη διενέργεια εκλογών μέσα στο 2015 και μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΔΗΜΑΡ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ωστόσο θεωρούν ότι το ενδεχόμενο είναι δύσκολο, καθώς εκτιμούν ότι ο Α. Σαμαράς είναι σε εκλογική τροχιά.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι προτιμούν να γυρίσουν στο χωριό τους παρά να… πλένουν σκάλες και ζάντες με τη Ραχήλ στην Κουμουνδούρου. Και να προσθέσουμε ότι οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα θεωρήσει προδότες και αργυρώνητους όσους ψηφίσουν Πρόεδρο, μόνο τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν.

Και τέλος υπάρχουν και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι ήδη δέχονται πιέσεις που θα μεγιστοποιηθούν τις επόμενες μέρες και υπό το βάρος του κινδύνου να βρεθούν εκτός Βουλής.