current views are: 3

18 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:56

Στήριξη από Ευρωπαίους ηγέτες στον Σαμαρά για την προεδρική εκλογή

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθεί με όλους ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Δημοσίευση 08:56’
αρθρο-newpost

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθεί με όλους ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθεί με όλους ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού επιθυμεί να υπάρξουν στο περιθώριο της συνόδου ολιγόλεπτες συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες των άλλων χωρών, που έτσι κι αλλιώς έχουν εκφράσει σε δημόσιες τοποθετήσεις τους το ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμενα στην χώρα μας. 

Τι περιμένει από την σύνοδο κορυφής η ελληνική πλευρά; 

Οι δηλώσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία αλλά και την πολιτική κατάσταση. 

Η ελληνική πλευρά αναμένει δηλώσεις στήριξης της πορείας της οικονομίας και κυρίως την επισήμανση ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει στο τέλος του προγράμματος (όπως δήλωσε στην Αθήνα πριν μερικές ώρες ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί).
Επιπλέον θετικό στην παρούσα φάση θα ήταν αναφορές από ευρωπαίους αξιωματούχους περί πολιτικής αστάθειας εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Το κλίμα στην Ευρώπη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού οι εκλογές έθεταν σε κίνδυνο δύο πράγματα:

  • Πρώτον την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο τέλος της δίμηνης παράτασης και
  • Δεύτερον –την χρηματοδότηση της χώρας στις αρχές Μαρτίου αφού ακόμη και αν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα έχει μόλις 15 ημέρες για να κλείσει την συμφωνία και να συνεχιστεί έτσι ο εξωτερικός δανεισμός.

σχετικα αρθρα