current views are: 2

18 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:12

Οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές που ψήφισαν «παρών» αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας

Ιδιοτέλεια, μικροκομματικά οφέλη και προσωπικές στρατηγικές κατέδειξε, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δημοσίευση 09:12’
αρθρο-newpost

Ιδιοτέλεια, μικροκομματικά οφέλη και προσωπικές στρατηγικές κατέδειξε, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ιδιοτέλεια, μικροκομματικά οφέλη και προσωπικές στρατηγικές κατέδειξε, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτός από τα δεδομένα «όχι» ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, 14 από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές ψήφισαν “παρών”, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πηγές του newpost, ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές έκαναν τις επαφές τους με κυβερνητικούς μεσάζοντες και άφησαν ανοιχτά παράθυρα. Την ίδια ώρα, εκμεταλλεύονταν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και έκαναν δηλώσεις που ακύρωσαν από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία στη Βουλή.

Για τη Χρυσούλα Γιαταγάνα,  τα ραντεβού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έπιασαν τόπο και η δεξιά(;) ανεξάρτητη, αρνήθηκε να συμβάλει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έχοντας προφανώς εξασφαλίσει τι θα απογίνει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η Ραχήλ Μακρή είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της από την αρχή, λέγοντας όχι στην εκλογή προέδρου. Άλλωστε, η στήριξη που θα παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα και στην επιδίωξη των πρόωρων εκλογών ήταν δεδομένη από την ημέρα της ανεξαρτητοποίησής της.

“Παρών” ψήφισε, ως αναμενόταν, και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία μετά τη μνημονιακή της θητεία, απέτισε φόρο τιμής στον ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα μια θέση στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου. Αυτή τη φορά, τουλάχιστον, δεν ψήφισε “με το πιστόλι στον κρόταφο”, αλλά με πλήρη συνείδηση των πράξεων και των σκοπών που αυτές εξυπηρετούν.

Σε συμφωνία με την Κουμουνδούρου για την εξασφάλιση κομματικής στέγης ήρθαν και οι κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και Μάρκος Μπόλαρης. Ψήφισαν “παρών”, στηρίζοντας την άποψη η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες τώρα.   

Ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Γιάννης Κουράκος και η Μίκα Ιατρίδη, είχαν στείλει μηνύματα συμπαράταξης με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, καθώς προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο και συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, αφήνοντας πολλές φορές να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή.

Έκπληξη, και όχι θετική για την κυβέρνηση, ήταν το “παρών” του Παναγιώτη Μελά. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, μετά από δεκάδες ώρες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών πτήσεων όπου “υποσχόταν” ότι θα πει ναι στον Πρόεδρο, ψήφισε “παρών”. Μάλιστα, μετά την ψηφορία είπε ότι είναι θετικός στις δύο επόμενες. 

Σχετικά σαφής εξαρχής ήταν ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος ψήφισε παρών στην πρώτη ψηφορία, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας για να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές, αλλά να συμφωνηθεί ημερομηνία εκλογών για την Άνοιξη.

Από την πλευρά του ο προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, ενώ ήταν εκ των εμπνευστών της Κίνησης των “8” για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και χρονοδιάγραμμα εκλογών, αναδιπλώθηκε και ψήφισε “παρών”. Ο Πέτρος Τατσόπουλος υπέκυψε στη θέση της Κουμουνδούρου, ως πρώην ΣΥΡΙΖΑίος, αλλά μένει να δούμε τι θα κάνει αν αλλάξουν τα δεδομένα και υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Την “ατσάλινη συνείδηση” προέταξε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, πλαστικό πάντως ήταν το “όχι” στον Σταύρο Δήμα, παρά την ιδεολογική τους αφετηρία και την ανάγκη αποφυγής πολιτικής αναταραχής.

Τέλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει στηρίξει επίσης σκληρά μέτρα και κυβερνητικές αποφάσεις, δεν έκρυψε ότι η προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, έχει υποστηρικτή και τον ίδιο.


σχετικα αρθρα