current views are: 2

18 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:26

Μέρκελ: Οι προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά

Στην οικονομία της Ελλάδας αναφέρθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος μια μέρα μετά την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. 

Δημοσίευση 10:26’
αρθρο-newpost

Στην οικονομία της Ελλάδας αναφέρθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος μια μέρα μετά την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. 

Στην οικονομία της Ελλάδας αναφέρθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη ομιλία της πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια μέρα μετά την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με το 2012, τόνισε σήμερα η Καγκελάριος. 

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τον τερματισμό της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη». Η ανάκαμψη όμως παραμένει εύθραυστη, πρόσθεσε. 

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες εχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση, η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία -τρεις από τις πέντε χώρες- έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους. Και παρότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ψηφίζεται στο γερμανικό κοινοβούλιο το αίτημα για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι Πράσινοι και το Die Linke θα καταψηφίσουν την παράταση δημιουργώντας αντιδράσεις.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στο πρώτο αίτημα εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί κανονικά το τρέχον πρόγραμμα.

Η έγκριση επί της αρχής ζητείται υπό τους όρους:

  • της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος, πέμπτου, ελέγχου του προγράμματος,
  • της διατήρησης του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ -εν ανάγκη σε προληπτική βάση- και
  • της επιβεβαίωσης της προσωρινής εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των κριτηρίων πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με διευρυμένους όρους.

σχετικα αρθρα