Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στον απόηχο της άκαρπης πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Αν και το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο και στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με ομολόγους του και αξιωματούχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση θα διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι η πρόθεσή του είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, που διασφαλίζεται με την εκλογή Προέδρου, και θα εκφράσει την αισιοδοξία ότι οι Έλληνες βουλευτές κατανοούν ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτεια. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους στην κατεύθυνση ότι στηρίζουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και να κλείσει η συμφωνία για την επόμενη ημέρα και να δρομολογηθεί η έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην ατζέντα της Συνόδου είναι ακόμη το πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δισ., καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο κ. Σαμαράς θα ταχθεί υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη στην ΕΕ. Στο θέμα της Ουκρανίας, η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται σταθερά υπέρ κινήσεων που θα αποκλιμακώσουν την ένταση και θα εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο πάντα των κανόνων της Ένωσης.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο σύμβουλός του Σταύρος Παπασταύρου.