Επέμεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρότασή του για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Μιλώντας στην Οργανωτική Επιτροπή για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, στην πρώτη του ομιλία μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι πρέπει να ενωθούν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, να συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου και να αναλάβουν τη συνευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους: 

Να μπορέσουμε όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπίσουμε από κοινού δύο θέματα που απαιτούν εθνική συναίνεση και συνευθύνη: Πρώτον, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δεύτερον τη διαπραγμάτευση με ΕΕ και ΔΝΤ, που περιλαμβάνει ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος και του μνημονίου, αλλαγή σελίδας με θώρακα την προληπτική πιστωτική γραμμή, μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό και, κυρίως, τη διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2012.

Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, υπογραμμίζοντας: «Η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους "κυβέρνηση ειδικού σκοπού", δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «πρέπει να βγούμε εθνικά ενισχυμένοι από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», ενώ σημείωσε ότι απαιτούνται άμεσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως σύμβολο εθνικής ενότητας και συστράτευση εθνική για τη διαπραγμάτευση: «Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους, που δεν μπορούν να κρατάνε κλειστά χαρτιά- τα οποία δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου- αλλά εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους». 

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, σημείωσε: «Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ο έλεγχος. Είμαστε σε ετοιμότητα συναίνεσης για την εκλογή ΠτΔ, αλλά είμαστε και σε ετοιμότητα εκλογική αν γίνει η "αλόγιστη" επιλογή για εκλογές».