To γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε το αίτημα για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Το αίτημα υπερψήφισαν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και Πράσινοι, ενώ καταψήφισε το αριστερό Die Linke.

Oι γερμανοί βουλευτές τάχθηκαν επίσης υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αθήνα σχετικά με την δημιουργία μιας προληπτικής γραμμής πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) με στόχο να υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία καθώς θα επιστρέφει στις αγορές.

 

«Η προληπτική γραμμή στήριξης είναι το ορθό εργαλείο για την Ελλάδα. Η έγκριση της παράτασης του προγράμματος είναι ένα σημαντικό σήμα για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή» τόνισε ενώπιον της Bundestag ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της. Είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ορισμένοι θεωρούσαν, βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εντείνει τους ρυθμούς. Θα μπορέσει να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε. 

«Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με το 2012», τόνισε νωρίτερα σε ομιλία της η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τον τερματισμό της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη». Η ανάκαμψη όμως παραμένει εύθραυστη, πρόσθεσε. 

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες εχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση, η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία -τρεις από τις πέντε χώρες- έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους. Και παρ' ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Οι όροι της έγκρισης

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στο πρώτο αίτημα εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί κανονικά το τρέχον πρόγραμμα.

Η έγκριση επί της αρχής ζητείται υπό τους όρους:

  • της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος, πέμπτου, ελέγχου του προγράμματος,
  • της διατήρησης του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ -εν ανάγκη σε προληπτική βάση- και
  • της επιβεβαίωσης της προσωρινής εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των κριτηρίων πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με διευρυμένους όρους.