Ως... κακό οιωνό ερμήνευσε ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου ενώ στην πλειονότητά τους τα δημοσιεύματα αναφέρονται στον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της εξέλιξης.

Πιο συγκεκριμένα, με τίτλους όπως «Η ελληνική Βουλή έκοψε τον υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά», «Απέτυχε η εκλογή προέδρου στον πρώτο γύρο» και «Ο Σταύρος Δήμας πάει στην παράταση» τα γερμανικά μέσα υποδέχτηκαν σήμερα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής στην Βουλή.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα χαρακτηρίζει ως κακό σημάδι ότι μόλις πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα και τονίζει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μπει σε μακρά περίοδο πολιτικών επιπλοκών λίγο πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής.

Εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κάνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε δημοσιεύματά τους για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Wall Street Journal αναφέρει ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

Συμπληρώνονται ακόμη οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι παραμένει αισιόδοξος πως θα εκλεγεί πρόεδρος και πως είναι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες. 

Οι New York Times μνημονεύουν την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την αναφορά του στις χρηματοπιστωτικές αγορές που «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και στο ότι τώρα θα σέρνει εκείνος τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν. 

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και προστίθεται ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών». Επίσης, εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία την επόμενη χρονιά, «ανοίγοντας την πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και σε εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καθώς «νέα τείχη προστασίας» έχουν σχεδιαστεί.

Ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. 

Σε ανταπόκριση του Bloomberg σχολιάζεται το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε». Την ίδια ώρα, 

Διαγραφή χρέους με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις προτείνει το Bloomberg για την Ελλάδα, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Το ελληνικό δράμα της ΕΕ χρειάζεται μία τελική πράξη». Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν τώρα σε διαγραφή χρέους της με αντάλλαγμα την υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων, καθώς καμία κυβέρνηση στη χώρα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα το επόμενο έτος, αναφέρουν οι συντάκτες του.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού καταγράφονται και εδώ και στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

«Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγεί στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου», αναφέρουν από την πλευρά τους οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,  χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα ονόματά τους. «Λάβαμε αρκετές ψήφους ώστε να έχουμε ακόμη πιθανότητες αν και θα χρειαστεί να πείσουμε αρκετούς να μας ακολουθήσουν», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι δύσκολο έργο να αλλάξουμε άποψη σε 20 βουλευτές, ιδιαίτερα με το πολιτικό κλίμα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Ίσως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές σε ένα μήνα», σημείωσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους FT.

Τέλος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα «που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωζώνη» αναφέρεται σε δημοσίευμά της και η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ενώ αναφορά γίνεται και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας».