Για διπλή πολιτική ήττα της κυβέρνησης στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου στον Real Fm ο κ. Κοντονής τόνισε ότι έπεσαν στο κενό «η προσπάθεια τομοκράτησης της κοινωνίας και των βουλευτών» καθώς και «η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποσυσχετίσει την εκλογή Προέδρου από την προσπάθεια συνέχισης της πορείας της κυβέρνησης».

Και πρόσθεσε ότι «κανείς βουλευτής δεν τρώει κουτόχορτο, να πιστέψει ότι η προεδρική κλογή δεν έχει σχέση με τη συνέχιση πολιτικών φτωχοποίησης».

Ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός παραβίασε τη δήλωση ότι θα πάμε σε εκλογές Προέδρου σε δύο μήνες. Η κυβέρνηση είχε αυτοπαγιδευτεί στην πολιτική που ακολούθησε. Μπορεί μαζί με τους Ευρωπαίους να εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Αλλά όταν πηγαίνει ο κ. Σαμαράς σε αυτούς του λένε "μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια"» ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτοεγκλωβισμένος οδηγήθηκε στην επίσπευση» της διαδικασίας.

«Δραστηριοποιούνται δεύτερες και τρίτες σκέψεις μήπως ξεφύγουν από το δόκανο που έχουν πέσει», είπε σχετικά με τις προτάσεις βουλευτών της Κεντροαριστεράς, για συναίνεση.

Σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και εάν είναι εφικτός ο στόχος για κούρεμα άνω του 50% ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Τις τελευταίες μέρες έχουμε διαβάσει δηλώσεις ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και έπρεπε να είχε γίνει από το 2010 για να πιάσουν τόπο ακόμα και αυτά τα μέτρα, με τα οποία εμείς διαφωνούμε». Και συνέχισε ο κ. Κοντονής:

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το 70% του χρέους βρίσκεται στα χέρια Γερμανίας και Γαλλίας των οποίων οι τράπεζες διασώθηκαν με τα ελληνικά μνημόνια. Η Γερμανία μας χρωστάει και κάτι λεφτά από το κατοχικό δάνειο, τα οποία δεν ζητάει η ελληνική κυβέρνηση. Θα μπουν όλα τα θέματα στην συζήτηση. Θέτουμε το ελληνικό χρέος ως μέρος του ευρωπαϊκού. Χρειάζεται το ευρωπαϊκό χρέος αναδιάρθρωση».