Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε ακύρωση των πολιτικών λιτότητας σε περίπτωση που εκλεγεί, τονίζει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, το κόμμα θα αντικαταστήσει το μνημόνιο με «ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, αυτό που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα πρόγραμμα που είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο και δε δημιουργεί νέα ελλείμματα». 

«Θα αναθεωρήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 με δημοσιονομικούς στόχους, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας. Και ο πυρήνας του προγράμματός μας θα είναι μέρος αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή αυτού του νέου προγράμματος, θα είναι στη δικαιοδοσία αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός μας θα είναι πρωτογενώς ισοσκελισμένος και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα αφορά το χρέος, έτσι ώστε η εξυπηρέτησή του να πέσει από το 5% σε κάτω από 2% ετησίως».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά τη δέσμευση του κόμματος για παραμονή στο ευρώ και δηλώνει πως οι ευρωπαίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν μία γενναία περικοπή του ελληνικού χρέους. Προσθέτει ακόμα πως τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν αλλά το κόμμα θα αναζητήσει παράταση στη λήξη των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Στο θεσμικό χρέος προς τον ESM και τις χώρες της Ευρωζώνης, ένα χρέος που είναι περίπου 200 δισ., πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αναδιαρθρωθεί. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του να κουρευτεί ή να διαγραφεί, όπως έγινε με τη Γερμάνια το 1953 σε μια στιγμή αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά. 

«Διαπραγμάτευση, σημαίνει πως επιζητούμε μία συμφωνημένη λύση» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ επεσήμανε πως «οι ευρωπαίοι εταίροι πιθανώς να έχουν μια σκληρή στάση στην αρχική φάση, αν και δε ζητάμε κάτι μη ρεαλιστικό».

Συνεχίζοντας, ξεκαθαρίζει ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι στις προθέσεις του:

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός κι αν μας αναγκάσουν, αλλά δεν πιστεύω ότι κάποιος θα μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί κανείς δεν θα έχει όφελος από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης».

Είπε ακόμη ότι θέλει μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 2% του ΑΕΠ και πως έχει στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενή βάση.

Επιπλέον διευκρίνισε πως κανείς δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, λέγοντας πως μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση θα μπορούσε να επιτευχθεί μετά τις εκλογές. 

Π.Β.