Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή «στέλνει το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της  Δημοκρατίας αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, θα εντείνει από καλύτερη θέση την προσπάθειά του να σπάσει το κλίμα του φόβου, να πείσει ότι η δημοκρατία δεν είναι απειλή, αλλά διέξοδος. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την προοπτική της εκλογικής μας νίκης από ελπίδα για την Ελλάδα, σε προσδοκία για όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε:

«Το κλειδί για να πετύχουμε τον στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα».

Συνεπώς, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη βουλή και αυτός ο δρόμος περνάει από τρεις προϋποθέσεις: 

  • Την καταπολέμηση του φόβου. 
  • Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού. 
  • Τη διεύρυνση των συμμαχιών μας.  

Δηλώσεις στο Reuters: «Ελάφρυνση του χρέους χωρίς μονομερείς ενέργειες»

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε για ακόμη μία φορά τη δέσμευση του κόμματος για παραμονή στο ευρώ και δηλώνει πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν μία γενναία περικοπή του ελληνικού χρέους. 

Παραλληλα, ξεκαθαρίζει ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι στις προθέσεις του: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός κι αν μας αναγκάσουν, αλλά δεν πιστεύω ότι κάποιος θα μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί κανείς δεν θα έχει όφελος από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης».

Σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, «διαπραγμάτευση» σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση, είπε ο Τσίπρας στο Reuters, προσθέτοντας ότι αναμένει μια «σκληρή» στάση από τους εταίρους, αρχικά.

«Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί  κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης».