Γράφει η Μαίρη Πολλάλη
 
Δύο σενάρια εξετάζει τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για να περάσει τον κάβο της προεδρικής εκλογής και να μην διακινδυνεύσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το πολιτικό τοπίο, μετά το ισχνό-για τον Σταύρο Δήμα- αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό στο Μαξίμου, όπου φαίνεται να επικρατούν δύο «γραμμές» για τον απεγκλωβισμό της κυβέρνησης από το σημερινό πολιτικό διέξοδο. 
 
Ο Πρωθυπουργός, με βάση τις εισηγήσεις που δέχεται, έχει δύο επιλογές: Ή να επιμείνει στη σκληρή γραμμή και να πάει τώρα σε εκλογές ή να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία και να ζητήσει συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου, με την ταυτόχρονη δέσμευση για εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2015
 
Το πρώτο σενάριο εισηγούνται στον Πρωθυπουργό αρκετοί σύμβουλοί του, καθώς εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αυτή προκρίνεται ως η καλύτερη λύση, καθώς δεν υπάρχουν οι 180 και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κόψει κάθε γέφυρα συνεννόησης για εθνική συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον στις 29 Δεκεμβρίου το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, με την ημερομηνία να κλειδώνει στις 25 Ιανουαρίου. Οι θιασώτες αυτής της άποψης ισχυρίζονται ότι - παρά τις αρνητικές για τη Νέα Δημοκρατία δημοσκοπήσεις- είναι δυνατόν να κερδίσει στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
 
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εξετάζει ο Πρωθυπουργός, είναι να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία- και πάντως πριν από την δεύτερη ψηφοφορία- και να ζητήσει συναίνεση για την  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού πρώτα συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα εκλογών εντός του 2015 και συγκεκριμένα το Φθινόπωρο του νέου έτους, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα πολιτικής αστάθειας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ελληνική οικονομία. Με την επιλογή αυτή, υποστηρίζουν οι επιμένοντες σε αυτή την λύση,  ο Πρωθυπουργός, αφενός εκθέτει τον Αλέξη Τσίπρα καταδεικνύοντας ότι εμμένει στην αλαζονεία της εξουσίας, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στους ανεξάρτητους βουλευτές που δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα
 
Αρκετά είναι και τα κυβερνητικά στελέχη που συγκλίνουν σε αυτή την άποψη, προτάσσοντας τη διαφύλαξη της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην εκτροχιαστούν τα έσοδα. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι έτσι θα εξασφαλίσει τη συναίνεση πολλών ανεξάρτητων βουλευτών που είναι σε προβληματισμό και έχουν δώσει το μήνυμα ότι αναμένουν μια πρωτοβουλία που θα τους «λύσει τα χέρια» στην τρίτη ψηφοφορία.