Στη πρόταση του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή επέμεινε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Κοζάνη, όπου και πάλι άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δημιουργήσει δικό του κόμμα.

Όπως επεσήμανε, «υπάρχει ακόμα χρόνος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν έστω και αυτή την ύστατη ώρα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον».

Επιμένοντας στη δήλωση – παρέμβαση του της περασμένης εβδομάδας αναφέρθηκε στην χθεσινή ψηφοφορία λέγοντας πως «επιβεβαίωσε με ότι αυτή η πρόταση που κατέθεσα είναι πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου που οδήγησαν τη χώρα και είναι πρόταση προοπτικής βιώσιμης πορείας της χώρας».

Για ακόμη μία φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σχηματισμό δικού του κόμματος.

Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση, κινηματικά, στη βάση με αυτοοργάνωση με συμμετοχή που ήταν πάντα το πρόσημο του δικού μας κινήματος. Να γίνουμε εμείς πρώτοι η αλλαγή που οραματιζόμαστε, ξανά».

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως «υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ κόσμος που μοιράζεται τις αξίες και υπερασπίζεται τη διαδρομή και τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλει να το κρύψει - ούτε θέλει η επίκληση του ονόματος ΠΑΣΟΚ να γίνεται μόνο προεκλογικά και μόνο για την ψήφο στο παραβάν. Η Ελλάδα, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών. Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά».

«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε αντιμνημονιακά καλλιστεία που οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα», είπε ο κ. Παπανδρέου. Για τους κυβερνώντες τόνισε πως παρά τη διακομματική στήριξη δεν κατάφεραν να οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη μέρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το 2010 δεν θα άντεχαν ούτε μια ώρα στη θέση μας αυτοί που μας έκαναν και μαθήματα διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως πρωθυπουργός, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις, και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο που έγινε την περίοδο 2009-2011 και να μην αφήνουν άλλους να το καπηλεύονται.

«Ούτε 180 σίγουροι υπήρχαν, ούτε χρόνος για εκλογές υπήρχε. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Πόσο μάλλον με την απειλή της βίαιης χρεοκοπίας ante portas», είπε για την κατάσταση που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός το 2010 και πρόσθεσε: 

«Το Κίνημά μας στέκεται απέναντι σε όσους επιχείρησαν να μειώσουν την εμβέλεια της νίκης αυτής, υιοθετώντας την προπαγανδιστική διαστρέβλωση του “λεφτά υπάρχουν” από τους ένοχους θιασώτες της δήθεν επανίδρυσης του κράτους και αργότερα των Ζαππείων».