Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η Σύνοδος Κορυφής, όπου εγκρίθηκε το πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δις ευρώ για την ανάπτυξη στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι όλοι έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως το επενδυτικό πακέτο είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και «όλοι το χαιρετίσαμε ως ένα πακέτο με πολιτικό συμβολισμό και ως πρωτοβουλία που δείχνει την στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δεν είναι το σωστό τρίγωνο χωρίς το τρίτο σκέλος, δεν θα ήταν σωστή η πολιτική και δεν θα ήταν ανταγωνιστική η Ευρώπη στο μέλλον.

«Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί επίσης την προστιθέμενη αξία του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς που δεν θα μπορούσε και δεν θα τολμούσε να επενδύσει. Εν αντιθέσει με τα ΕΣΠΑ μιλάμε για δάνεια και για ανάληψη ρίσκου από την ΕΕ για δάνεια που διαφορετικά δεν θα δίνονταν» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Το τελευταίο διάστημα έχει υπολογιστεί ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί 430 δις οι επενδύσεις έχει περιοριστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχει μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και τα πλεονεκτήματα έναντι ΗΠΑ και Κίνας έχουν εν πολλοίς εξατμιστεί. Είχαν μείνει πίσω σημαντικές υποδομές όπως τα δίκτυα, η έρευνα και η καινοτομία. Με το πακέτο Γιούνκερ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις. Θα είναι μέσα σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει απλοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας».

Όπως επεσήμανε η εφαρμογή του θα αρχίσει τον Μάρτιο, ωστόσο από τον θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα σε έτοιμα σχέδια.

«Στην Ελλάδα στόχος είναι ο εντοπισμός ώριμων μεγάλων έργων δημόσιων και ιδιωτικών. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες τρεις χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα δεν θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία ή το ταμείο συνοχής» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπαν Μέρκελ και Ολάντ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα θα έχει αίσια έκβαση.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μία σταθερή πορεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την πολιτική κατάσταση στην χώρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι αν η Ελληνική Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το τέλος του έτους, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κυβέρνηση και με ποιόν πρωθυπουργό θα συνεχίσει.

Συνεχίζοντας, ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έλαβε παράταση δύο μηνών και επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε, πάντως, ότι η ΕΕ αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Καταλήγοντας, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι αν και υπάρχει σήμερα πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2012, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε.