Νέα κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας δημιουργήθηκε σήμερα με αφορμή τα στοιχεία του ελλείμματος του 2010 που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Eurostat. Για "αποτυχία των στόχων, τόσο στο χρέος όσο και στο έλλειμμα", κατηγορεί την κυβέρνηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ, το 2010.

Αναφέρεται στις αρχικές εκτιμήσεις του «Μνημονίου» για "έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, το 2010" και αποδίδει την "αναθεώρηση αυτή κυρίως στην κατάρρευση των εσόδων λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Τα έσοδα, σημειώνει, "αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5% το 2010, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για αύξηση κατά 13,7%" και “προσέθεσε ότι αυτές οι αποκλίσεις έναντι των στόχων, θα οδηγήσουν στη λήψη νέων συμπληρωματικών μέτρων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η νέα «τρύπα» στο έλλειμμα”.

Ο κ Σταϊκούρας αναφέρει ότι "η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη, το έλλειμμα δεν μειώνεται με βιώσιμο τρόπο, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται. Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα".

"Προαπαιτούμενο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή", αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Ν. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι "το Μνημόνιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε λουκέτα την αγορά", επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης από την πλευρά του μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1, σημείωσε ότι “ουσιαστικά αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής και την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης”.

    Είπε ακόμη ότι στην επικαιροποιημένη πρόταση της ΝΔ για την οικονομία θα υπάρχουν ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις και υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε προτείνει πρώτος τα περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: “Όταν εμείς το λέγαμε τον Ιούλιο, το λέγαμε ως μια ακόμα κίνηση για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Αυτοί το έκαναν για να εξυπηρετήσουν το μνημόνιο, και δυστυχώς ήρθε και στην επικαιρότητα αυτό το μέτρο με έναν τραγελαφικό τρόπο.  Το θέμα λοιπόν είναι ότι αυτά τα πράγματα θα εξειδικευτούν και θα επικαιροποιηθούν στο νέο Ζάππειο 2. Αυτό θα δώσει και τη διαφορά για πράγματα συγκεκριμένα, κοστολογημένα που πιστεύουμε ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση”.

"Μηδενική η αξιοπιστία κριτικής της Ν.Δ. για το έλλειμμα"

"Η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της Νέας Δημοκρατίας για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα:". Αυτό επισημαίνει σε απάντησή του, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των αν. τομεαρχών Οικονομίας της Ν.Δ., Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Μηταράκη.

Ο ελληνικός λαός, αναφέρει στη δηλωσή του ο κ Πεταλωτής, "δεν θα ξεχάσει εύκολα ότι το 2009, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε Προϋπολογισμό, προβλέποντας έλλειμμα 2%. Τον Σεπτέμβριο, πριν δραπετεύσουν στις εκλογές, το εκτιμούσαν σε 6%. Τελικά αποδείχτηκε ότι έφτασε στο απίθανο ύψος του 15,4%. Σε απλά ελληνικά, το έλλειμμα τους "ξέφυγε" 30 δις ευρώ! Παραπάνω από το σύνολο των μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα!".