current views are: 1

19 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:02

Στον Μεϊμαράκη η λίστα των δικαστών που θα κρίνουν τον Παπακωνσταντίνου

Στα χέρια του προέδρου της Βουλής τα ονόματα των δικαστών, που θα κληρωθούν, για να δικάσουν στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δημοσίευση 16:02’
αρθρο-newpost

Στα χέρια του προέδρου της Βουλής τα ονόματα των δικαστών, που θα κληρωθούν, για να δικάσουν στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στα χέρια του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μειμαράκη, είναι τα ονόματα των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα για να κληρωθούν, προκειμένου να συμμετάσχουν ως μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα δικάσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 2 μετά το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Τα ονόματα διαβίβασαν ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με αμετάκλητο βούλευμά του παραπέμψε, σύμφωνα με νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 και το επίσης κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.

Η κλήρωση και η διαδικασία

Ο Άρειος Πάγος διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με τα ονόματα 35 δικαστών και 9 αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαβίβασε κατάλογο με τα ονόματα 57 δικαστών, εκ των οποίων, όμως, οι 8 έχουν κώλυμα, καθώς, μεταξύ των άλλων, έχουν μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή ήταν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκε έως τώρα την υπόθεση.

Στη συνέχεια η νομική υπηρεσία της Βουλής θα κάνει την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών, που θα μπουν στην κληρωτίδα, αφού προηγουμένως διαγράψει τα ονόματα εκείνων που παρουσιάζουν κώλυμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, με της σειρά του, σε δημόσια συνεδρίαση, θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επίσης, θα κληρωθεί ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Η κλήρωση του ονόματος του εισαγγελέα και του αναπληρωτή θα είναι μεταξύ των μελών της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Από τον Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας έξι.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών.


σχετικα αρθρα