Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Τρία όχι εισέπραξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το Μέγαρο Μαξίμου για τις πρωτοβουλίες που ζήτησε να αναληφθούν από τον Αντώνη Σαμαρά .Συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά εξηγούν γιατί καμία εκ των πρωτοβουλιών που επιθυμεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν είναι εφικτές .

Είναι αδύνατον τονίζουν οι ίδιες πηγές να οριστεί από τώρα ημερομηνία εκλογών γιατί έτσι η χώρα θα μπει σε μία μόνιμη και μακρά προεκλογική περίοδο και αυτό θα κάνει πρωτίστως κακό στην οικονομία .Και αυτό γιατί αφενός στο εσωτερικό «θα κατέβουν τα μολύβια» και όλοι θα παραπέμπουν τα πάντα στον χρόνο μετά τις εκλογές ενώ στο εξωτερικό ουδείς θα μπορεί να κλείσει μια συμφωνία με τους εταίρους αφού δεν θα είναι σίγουρο ότι θα είναι στην θέση του «οδηγού» μετά τις εκλογές .

Αρνητική είναι η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου και στο ενδεχόμενο παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά και στη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού .Η φράση «καθαρές λύσεις» που έλεγαν προχθές στη Βουλή συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν τυχαία αφού απαντά και σε αυτήν την πρόταση . Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν έχει την νομιμοποίηση να ολοκληρώσει την συμφωνία , καθώς στο εσωτερικό της θα υπάρχουν οι πάγιες διαφωνίες των κομμάτων .Επιπλέον δεν θα έχει και την δυνατότητα να περάσει νομοσχέδιο στη βουλή που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές .Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω και επιτίθενται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας «Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με την περίπτωση Παπαδήμου» γιατί τότε η αντιπολίτευση που ήταν η ΝΔ συμφωνούσε ενώ τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε είδους συναίνεση.

Κατηγορηματικά όχι απαντούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και σε ενδεχόμενη αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ήττα . Επιπλέον η επιλογή ενός άλλου προσώπου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συσπειρώσει βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της βουλής ώστε να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας .